80 év, 80 recept, 80 sztori: Bodrogi Gyula főz és mesél

A nyolcvanadik születésnapomon Ádám fiam azt mondta nekem: Te Papa, csináljunk egy olyan könyvet, amiben van nyolcvan kis történet az életedből, hozzá ugyanennyi jól passzoló étel profi recepttel és persze gusztusos fotókkal, mit szólsz hozzá? Nagyon tetszett az ötlet, de elképzelni sem tudtam, hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni. (…) Mi tagadás, izgalomba jöttem: mesélni és főzni is nagyon szeretek…

…írja Bodrogi Gyula a 80 év, 80 recept, 80 történet címmel megjelent szakácskönyv előszavában. A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész nyolcvanadik életévének állított emléket ezzel a kötettel. Ajándék ez nekünk, olvasóknak is, hiszen tudjuk, ki van a receptek mögött. A 20. századi magyar színház- és filmművészet egyik meghatározó alakja, az ő hangján szólaltak meg többek között gyerekkorunk imádott mesehősei. (Ötéves fiam megkérdezte: ki ez a bácsi a könyv borítóján? Bodrogi Gyula, Süsü magyar hangja – válaszoltam. Zokon ne vegye senki, így lett Bodrogiból nálunk Süsü bácsi.)

Életszépítők vélemény

Kifejezetten igényes, tartalmas, jól felépített szakácskönyv, minden recepthez egész oldalas fotó tartozik. Tradicionális magyar ételek receptjeit, a művész kedvenc fogásait gyűjti egy csokorba. Bodrogi Gyula minden receptet személyes anekdotával vezet fel, ezért a könyvet azoknak is érdemes végigolvasniuk, akiknek eszük ágában sincs a konyhában ténykedni. Akik viszont tudnak és szeretnek is főzni, imádni fogják ezt a szakácskönyvet; garantált, hogy az ínycsiklandó ételfotók láttán belekezdenek a receptek megvalósításába.

Recept a kötetből (a Kiadó engedélyével)

Túrógombóc

Édesanyám tudta a legfinomabb túrógombócot készíteni. Mindig azt mondta, a titok abban rejlik, hogy nem nyúlunk kézzel a bekevert masszához, hanem fogunk két kanalat és galuskákat formázunk belőle. Így remegősen puha és finom lesz. Tehát ha jó túrógombócot szeretnél, akkor végy 1 kg túrót, 3 egész tojást, 11 dkg grízt, 2 evőkanál cukrot és 1 evőkanál vaníliás cukrot. Darált le a túrót, add hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a grízt, majd keverd el egyenletesen, és a keményre felvert tojáshabot két részletben add hozzá a végén. Hűtőben pihentesd fél órát, majd – a bölcs tanács szerint – két kanál segítségével formázz galuskákat, és forrásban lévő vízben főzd meg őket! Forgathatod ezután vajban pirított prézlibe is, ha úgy szereted.

2009/75.

Szerencsés ember vagyok, szerencsés a sorsom – legyen szó családról, barátokról, szakmáról. Mindig úgy hozta az élet, hogy mielőtt azt kellett volna kitalálnom, mit csináljak, mi legyen a következő lépés, mindig megtaláltak valami feladattal, aminek örültem, ami kihívás volt, aminek szívesen álltam neki. Mint például ez a könyv is. Persze nem ment mindig minden simán. Beleszólós színész vagyok, s ezt nem mindenhol tolerálták. (…) Mindig megmondom, amit gondolok. Legyen szó színházról vagy ételről. Ha valami nem ízlik, nem tetszik, én bizony nem titkolom, megmondom akkor is, ha nem erre számít a közönségem.

2011/77.

A mi családunk nagyon szereti a finom ételeket. Ádám fiamnak étterme van, mégis mi vagyunk azok a Bodrogiak, akik jobban szeretnek főzni, mint enni. Fontos szabály például, hogy a jó alapanyag mellett gondosan meg kell válogatni a fűszereket is, hiszen azok adják az étel ízét, s ha nincs íze, mit sem ér az egész! (…) Az a jó színház és az a jó étel, ami önfeledten élvezheető, és lépésről lépésre tárja fel a maga sajátos világát.

Kiadói ajánló

Hogyan barátkozott meg Bodrogi Gyula a pacalpörkölttel? Miért használták a mozifilmeket szállító fémdobozokat sütésre? Mit ettek Törőcsik Marival, amikor egy Skodával megérkeztek Párizsba? Ki volt az, aki 1956-ban több kiló naranccsal és banánnal lepte meg? Hogyan mentette meg az életét Ádám fia egy vadászaton? Bodrogi Gyula mesél. Magáról, a családjáról, egykori kollégákról Gobbi Hildától Sinkovics Imréig, a főiskolai évekről, színpadi bakikról, baráti összejövetelektől és persze vadászatokról. Minden történet mellé kapunk egy receptet is. Mert a Bodrogiak szeretnek enni, de amit még inkább élveznek, az a főzés.

A Könyvjelző magazin 2014. novemberi számában megjelent cikk: Rájöttem, a hazugság nem fog menni

Kiadó: Alexandra Kiadó

ISBN : 9633574942

Megjelenés : 2014.

Kötésmód : cérnafűzött kötött, védőborítóval

Oldalszám : 176

Méret: 215 x 242 x 18 mm

Tömeg: 900 g

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy + húsz =

hirdetés