Zöldséges gombaleves grízgaluskával
Könnyen, gyorsan elkészíthető ízletes zöldségleves.
Hozzávalók
2 közepes sárgarépa
2 kisebb fehérrépa
3-4 burgonya
15 dkg csiperkegomba
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
kevés só v. ételízesítő
1 egész tojás
4-5 dkg búzadara
őrölt bors
kakukkfű
apróra vágott petrezselyemzöld
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A zöldségeket és a burgonyát tisztítsuk meg, kockázzuk fel. A megtisztított hagymákat vágjuk apróra, a gombát szeleteljük fel.
Forró olajban a zöldségeket pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymákat és a gombát. Fedő alatt pár percig pároljuk, majd öntsük fel vízzel (1,2-1,5 liter). Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a burgonyát is. A leves jellegzetes ízét a kakukkfű adja, ízlés szerint adagoljuk.
A levest negyed óráig közepes hőfokon főzzük fedő alatt.
Amíg fő, készítsük el a grízgaluskát!
Egy egész tojást verjünk fel habosra, sózzuk, borsozzuk és keverjünk hozzá 4-5 deka búzadarát. A massza tejföl állagú legyen. Pihentessük öt percig és vizes kanállal szaggassuk a levesbe.
Mérsékelt hőfokon főzzük a levest még 8-10 percig. A kész galuskák a víz felszínére emelkednek. A levest tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.