A normális élet látszata és ami mögötte van

Orsi úgy gondolja, a normális élet látszata épp elég. Be kell érnie ennyivel, mert a boldogság csak másoknak jut osztályrészül. Orsolya élete és házassága kívülről nézve irigylésre méltó tündérmese. A három szülés után is gyönyörű, vonzó, negyvenes asszonyról senki nem gondolná, hogy milyen sorsot adtak neki a szülei. És ez hogyan béklyózza meg ma is.

A szülők már Orsolya csecsemőkorában elváltak, anyja második férje pedig sosem tudta elfogadni a „másik férfi gyerekét”. A kezdetektől durván bánt vele, megverte, megalázta, és a később születő kistestvérnek a közelébe sem engedte. Orsolya anyja sajnos sosem szállt szembe a férjével, sőt a „béke érdekében” arra biztatta lányát, hogy ő se panaszkodjon senkinek.

Így Orsi megtanult egy „velem minden rendben van” maszkot hordani. Inkább elfogadta az intőt, de ha tele volt lila foltokkal, nem vetkőzött le a tornaórán. Amikor édesapja nagy ritkán meglátogatta és új családjához magával vitte, a kislány ott sem mesélt semmit. Nem akart feladatot jelenteni, gondot, konfliktust okozni, nehogy elveszítse az apjával szűkre szabott ajándék időket is.

Orsolya kialakította magának azt a hitet, hogy amíg ő képes mosolyogni, addig minden rendben van.

Ezzel az elszánt mosollyal ment férjhez külföldre, nem sokkal apja halála után. Mosolyogva megszülte az elvárt három gyereket, és mosolyogva viselte a rideg, és durva természetű férje melletti éveket.

Orsolya valójában már a házasságkötése napján tudta, hogy rossz döntést hozott. Az idegen országban ő lett az egzotikus (de sosem befogadott!), szép, magyar nő, aki férjétől ugyanúgy nem kapott semmi melegséget, és támogatást, mint gyermekként, otthon.
A férfi egy nagyon kiszolgáltatott és nagyon érzékeny időszakban lépett be Orsolya életébe, a lány pedig felruházta őt mindazzal, amire szüksége volt. A házasságával tudattalanul azt a biztonságot, és azt a jó apát kereste magának, amilyen neki sosem jutott. Királyfinak akarta látni a békát, és működőnek azt a kapcsolatot.

Orsolya bátorságért jött el hozzám. Le akarta tenni a maszkot és megismerni, felvállalni az elszánt mosoly nélküli arcát. De ez nagyon nehéz volt, mivel évtizedekkel ezelőtt száműzte az életéből az önmagával való együttérzést, a könnyeket és a sebezhetősége tényét. Soha nem volt olyan, hogy ne valaki más viselkedéséhez kelljen igazítani a tetteit.

Egyszer azt mondta:

„Az a nő vagyok, akiről mindenki azt hiszi, hogy mindig tudja mit, és miért csinál. Megjelenik, jól néz ki, határozott, mosolygós, pozitív. És ilyen is vagyok, amikor minden jól megy. De ha belegondolok – igazán olyan még sosem volt…”

Egy ilyen mondat, ez a belátás volt Orsolyánál az új kezdete.

 

Nyitókép: Engin Akyurt, Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 11 =

hirdetés