Rizses egytálétel, ahogy szerkesztőnk készíti
Rizses húsétel, nem nevezném rizottónak, mivel jázmin rizsből készül, bár az elkészítés folyamata hasonló. A hagyományos rizses hússal ellentétben nem pörköltalap adja az alapízt, mindezek ellenére nagyon finom és elég könnyen elkészíthető. A zöldségek összetétele mindig attól függ, hogy mit találok itthon, nem kell ragaszkodni a felsoroltakhoz. Jázmin rizs helyett basmati rizzsel is elkészíthető.
Hozzávalók
1 csirkemellfilé
10 dkg füstölt, csípős kolbász
1 fej vöröshagyma
maroknyi zöldborsó
4-5 fej gomba
1 dkg szárított vargánya
1 db kápia paprika
1 nagy paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 nagy bögre jázmin rizs
1,5 dl fehér vagy rozébor
2-3 bögre víz
1 kk szárított rozmaring
1 babérlevél
1 tk vad oregánó
1 tk görög fűszerkeverék
3 ek olíva olaj
1 dl tejszín
friss petrezselyem
friss snidling
só
bors
1 csipet chili pehely
reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkemellet kockázd fel. A kolbászokat karikázd, majd vágd félbe.
A hagymát tisztítsd, majd vágd apróra.
A vargányát áztasd egy bögre forró vízbe. A gombákat vágd cikkekre, a kápiát apró kockákra.
Tégy egy nagy tapadásmentes edénybe olíva olajat, add hozzá a kolbászt és pirítsd zsírjára.
Amikor kiengedte a színét, szedd egy tálba, majd pirítsd meg a csirkemellet a szárított fűszerekkel. Amikor kezd kifehéredni a hús, mehet hozzá a hagyma.
Amikor megüvegesedett a hagyma, add hozzá a gombát, a zöldborsót, végül borítsd bele a rizst, alaposan forgasd át a többi hozzávalóval, és reszeld bele a fokhagymákat.
A borral öntsd fel és kavargatva hagyd, hogy elforrjon. Amikor a bor elpárolgott, mehet hozzá a vargánya és az áztatóleve – egy púpos teáskanálnyi sóval ízesítsd, ha elkészült, még sózhatod, ha szükséges.
Amint a folyadék elillant, kis adagonként vízzel pótold, közben szorgosan kevergesd. (Nem szükséges lefedni, csak folyton kevergetni és pótolni a folyadékot.) 15-18 perc alatt elkészül.
A legvégén keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet, snidlinget, valamint a kápiát, a félretett kolbászt és a tejszínt. A tejszín kissé krémes állagot ad az egytálételnek. Keverd el a tejszínnel és vedd le a főzőlapról (tűzről). Ekkor a felkockázott paradicsom is mehet hozzá; a gőz hatására megpuhul, de nem fő szét.
Frissen őrölt borsot tekerj rá. Forrón tálald, reszelt sajttal szórd meg.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.