Hosszúlépés Budapesten. Séták, titkok, történetek. Könyvajánló

A Hosszúlépés.Járunk? alapítóinak első könyve négy sétaútvonalat és rengeteg izgalmas történetet tartogat Budapestről. A szerzőpáros fotelkalandoroknak és városi felfedezőknek ajánlja ezt a fotókkal gazdagon illusztrált, igényes kivitelezésű „mesélős” könyvet, a mi megközelítésünkben pedig izgalmas olvasmány mindenkinek, akinek a fővároshoz valamiféle kötődése van, akik úgy hiszik, hogy ismerni vélik Budapestet, illetve akik még nem, de szeretnék felfedezni a rejtettebb oldalait is. 

A 21. Század Kiadó gondozásában megjelent könyvet Koniorczyk Borbála és Merker Dávid jegyzik. Mindkettejüket az urbanisztika, a szociológia érdekelte, ezt tanulták belföldön és külföldön, és kamatoztatták itthon, egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapítottak városi sétaszervező céget 2013-ban. Elhivatott munkájukat ma már több mint negyven sétavezetőből álló csapat segíti. A céljuk az, hogy megmutassák Budapest ezernyi arcát, illatát, történetét és titkát, hogy közösséget formáljanak a főváros szerelmeseiből, és igazi élménnyel gazdagítsák azokat, akik velük tartanak egy sétára.

– Szeretjük koptatni a járdát, elhagyni a járt utat a járatlanért, és tekintetünket a lábunk helyett a magasba emelni. Szeretjük az eklektikus városképet, és azt, ahogyan a megelevenedik a történelem: a séták során halljuk, miről mesélnek a házfalak, és megismerjük a város kevésbé ismert vagy épp elfeledett részeit. Szeretünk másokkal közösen lelkesedni ezért a városért – írják. – Mindig találunk új dolgokat, miközben a régit újra felfedezzük: a séták és a kutatómunka során rendre rátalálunk új részletekre és összefüggésekre. Egyre közelebb kerülünk ahhoz, ami eddig körülvett minket, miközben akár turistaként is tudjuk élvezni a város szépségeit, rejtett kincseit.

Hosszúlépés Budapesten – Séták, titkok, történetek

A könyv ötlete a pandémia miatti lezárások idején, 2020 telén született meg a fejükben, bár sétákat nem vezethettek, lehetőségük nyílt arra, hogy a kijárási korlátozások miatt felszabadult idejüket közös szenvedélyükkel töltsék, és „összerakják” első könyvük anyagát. A könyv mögött komoly kutatómunka áll, a szerzők vitathatatlanul nagy szakmai igényességgel álltak bele, ugyanakkor a könyv maga nem komolykodó, hanem kifejezetten olvasmányos, könnyen „fogyasztható”, leköti a figyelmet.

Csalódást legfeljebb az válthat ki, ha az olvasó a saját kedvenc városrészeiről szeretne titkokat, történeteket megtudni – ezek lehet, hogy épp nem kerültek bele; a kötet több mint 250 oldalán ugyanis „mindössze” 4 sétaútvonalat követhetünk nyomon.

„Tudjuk, hol lakott itt Vörösmarty Mihály. És Littmann Pepi, az ortodox zsidó férfiimitátor, a pesti orfeumok sztárja. És hogy kik faragták Budapestet márványból és koszlott Trabant-ülésből. Kik voltak a szerencselovagok, hivatásos bajkeverők, hazafiaskodó zsidók és sóletzabáló fajvédők, a megalomániások, a minden rendszerhez ügyesen simulók, a házat a lakók kényelme elé helyező Bauhaus-hívek és a stukkóleverős IKV-szakik, akik megformálták a budapesti utcákat és azok látszólag értelmetlen kiszélesedéseit, az értéktelen homlokzatok mögé dugott értékes házakat, a budai villák és a pesti kapualjak párhuzamos világait. 8 éve sétálunk hivatásból Budapesten, a városban, amit a legjobban szeretünk. Első könyvünk, a Hosszúlépés Budapesten négy, fotelből és valóságban is bejárható sétával vezet keresztül a fővároson, hogy megismertessük azokat a tarkabarka, nagyon vidám vagy nagyon szomorú, cigaretta-, vágott liba, parfüm és pincedoh, de legfőképp összetéveszthetetlenül Budapest-szagú sztorikat és (anti)hősöket, amelyektől Budapest az ami.”

Az alábbi videóban Koniorczyk Borbála vezet végig bennünket a legendás Gellért hotel 103 évén és minden apró és grandiózus szegletén. A Hosszúlépés Budapesten című könyvben számos egyéb érdekesség található Budapestről és épületeiről.

 

A Hosszúlépés Budapesten c. kötet a 21. Század Kiadó weboldalán rendelhető – könyvesboltokban is elérhető

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − hat =

hirdetés