Paradicsomos húsgombóc rizstésztával
Kockára vágott főtt krumpli, burgonyapüré, spagetti vagy más tészta, rizs – sokféle köret illik a paradicsomos húsgombóchoz. A fűszerezésével is kísérletezhetünk. Rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó tökéletes választás hozzá.
Hozzávalók
60 dkg sertés-marha darált hús
1 tk szárított rozmaring
1/2 tk bors
1/2 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek balzsamecet
kevés chili
1/2 tk oregánó
1 tk őrölt kömény
2 ek zsemlemorzsa
1 szál friss rozmaring
1/2 csomag petrezselyem
rizstészta
kevés olaj
1 fej vöröshagyma
1 hámozott paradicsom
2 dl sűrített paradicsom
1 tk cukor
1/2 tk szárított rozmaring
1 szál friss rozmaring
kevés szárított oregánó
3 babérlevél
1 zellerszál
1/2 tk bors
1 tk só
3 ek olaj a sütéshez
Elkészítés
Készítsük el a húsgombócokat.
A vegyes darált húst és a fűszereket tegyük egy tálba és alaposan gyúrjuk össze.
A petrezselymet és a póréhagymát kockázzuk nagyon apróra, a fokhagymát reszeljük. Adhatunk hozzá 2 ek zsemlemorzsát, ha lazának érezzük az állagát, így könnyebb formázni.
Az elkészült masszából vizes kézzel formázzunk apró gombócokat.
A szószhoz aprítsuk fel a hagymát, és kevés olajon dinszteljünk meg. Dinsztelés közben hozzáadhatjuk a cukrot és oregánót. Amikor üveges a hagyma, öntsük rá a hámozott paradicsomot és a sűrített paradicsomot, majd öntsük fel 2 deci vízzel. Sózzuk, fűszerezzük és főzzük legalább 15 percig.
A húsgolyókat süssük barnára kevés olajon. Hamar elkészülnek, hiszen aprók. A kisült húsgombócokat szedjük az elkészült paradicsomszószba. Forraljuk össze.
Készítsük el a köretet. Szedjünk a tányérra egy adag köretet, majd a tetejére halmozzuk a paradicsomos gombócokat. Megszórhatjuk kevés parmezánnal.
Szöveg, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
Receptek rizstésztához
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.