Kreatívan a konyhában: húsvéti nyuszi, koszorú, kosárka kalácstésztából
A kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. A házi sütésű az igazi! Az ünnepre készülve általában azok is elkészítik, akik nem szeretnek kelt tésztát sütni. Nem ördöngösség, bele lehet jönni. Két hibalehetőséggel kell csupán számolni: vagy nem kel meg, vagy túlkel a tészta. A rutinosabb kalácssütőknek szól az alábbi összeállítás, de bárki megpróbálhatja az egyszerűbb figurális kalácsokat kivitelezni. (A kalács akkor is elfogyasztható, ha cseppet sem hasonlít a nyuszira.) Atkáriné Terike bevált kalácsreceptjét ismertetjük – a nagymágocsi asszony mesterien bánik a tésztával, konkrétan szobrászati alapanyagként kezeli.
Hozzávalók
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
40 g puha vaj
2 tojássárgája
100 g joghurt
600 g liszt
20 g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A hozzávalókból közepes lágy, tésztát készítünk. Harminc percig kelesztjük, majd formázzuk. A tepsiben még 25-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt le kell kenni cukros tejjel a kalácsok tetejét, majd tegyük vissza a sütőbe a szép aranybarna szín eléréséig.
Fotó: www.sladkoisoleno.blogspot.ca
Fotó: www.tablespoon.com
Fotó: Atkáriné Terike | Szánter blogja
Fotó: www.inspiredreamer.com
Sass Erika Sasó idei húsvéti húsos kosárkái. Itt látható a készítési útmutató >>
Készül a finom kosárka
Magyar asszony harapnivaló csodái: mintás cipók, dekoratív kalácsok
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.