Húsvéti dekortipp: articsóka technikával díszített tojások

Tóth Zsuzsanna horgolt tojásdíszeit már bemutattuk, ezúttal az articsóka technika rejtelmeibe avatja be az olvasókat.

Így készül a csillagmintás tojás

A szükséges anyagok: hungarocell tojás, kicsi gombostű, néhány nagy gombostű, 2 centis szaténszalag, 1 centis szaténszalag, dekorkés

A tojás hosszoldali részén nagyjából 1 centis bevágást ejtünk a dekorkéssel. (Vigyázzunk, könnyen elvághatjuk a kezünket!) A bemélyedésbe fogjuk beleigazítani a maradék szalagok végeit.

A szalagokat 8-9 centis darabokra vágjuk. Megkeressük a tojás középpontját úgy, hogy egyforma távolságra legyen a bevágástól mindkét oldalon, alul-felül is. A középpontot ceruzával megjelöljük.

A szalagot félbehajtjuk, a hajtásnál rátűzzük gombostűvel a megjelölt pontra. A szalag visszája legyen kívül. Aztán, mintha egy csákót hajtogatnánk, a szalag a két szélét lehajtjuk pontosan egymás mellé, és ezeket is letűzzük.

A lehajtott szalagok szorosan egymás mellett legyenek, és derékszögben essen a hátsó szalagrészre. Az első sorhoz négy lehajtott szalagot készítünk. Nagyon pontosan dolgozni, mert ha nem szabályos, elcsúszik a minta, amit később nehéz korrigálni.

A következő sort ugyanígy készítjük, nagyjából fél centivel lejjebb a hajtásvonalakra tűzve. Váltogassuk a színeket: az első és a harmadik sor legyen más színű. Egészen addig tűzzük egymás alá-fölé a szalagokat, amíg a bevágáshoz nem érünk; ide gyűrjük be a felesleges szalagvégeket, egy tompa késsel.

Következhet a tojás másik oldala, ugyanígy járjunk el! Ha elkészültünk, az 1 centis szaténszalaggal eltakarjuk a bevágást úgy, hogy a tojás tetején szorosan legombostűzzük. Az 1 centis szalagból vágott akasztót tűzzük először rá. Azután ebből a szalagból masnit készítünk, és a tojás tetejére tűzzük. Itt előnyösebb a hosszabb normál gombostűt használni, és kicsit ferdén betűzni, mert úgy jobban tart, de rögzíthetjük ragasztópisztoly segítségével is.

Fonallal díszített tojások

Hímzőfonallal szorosan körbetekert hungarocell tojások

Zsuzsanna tojásfája

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × 2 =

hirdetés