A mézédes naspolya. Novemberben érik, de karácsonyra válik igazán élvezhetővé

A naspolya Közép-Ázsiából származó növény, Délen vadon is terem. Kis termetű, lombhullató fán vagy bokron nő. Rokona az almának, körtének, birsnek. Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben. Novemberben szüretelhető még keményen (utóérő), de kár lenne, hisz nem fagyérzékeny, sőt a gyümölcsnek pár fok mínusz kifejezetten jót tesz: édesebbé, zamatosabbá válik, a fán is megpuhul.

A naspolya áldásos hatásai

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, emellett B-, E-, A-vitamin, karotin tartalma. Jelentős a csersav tartalma, kiemelkedő a vas és kalcium mennyisége, emellett kálium, magnézium, cink, mangán, réz tartalma is jelentős. Gazdag élelmi rostban, magas a pektin tartalma. Kiváló antioxidáns.

Pektintartalma az emésztőrendszer védelmezője – segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is (akár az alma). Lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását. Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt védekezőrendszerünk természetes erősítője. Vashiány esetén is ajánlott a fogyasztása. Csontjainkat is erősíti.

A népi gyógyászatban kérgének főzetével vérzést csillapítottak, magjának főzete pedig vesekő esetén igen hatásos, inkább megelőzésképpen fogyasszuk. Erős a gyulladáscsökkentő, főleg szájüreg, torok, gyulladásánál érdemes alkalmazni.

Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni. A karácsonyi asztal részévé és a karácsonyfa díszévé válhat; szalaggal, zsinórral felkötözhetjük a fára.

Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket lehet belőle faragni, régen főleg sétabotokat készítettek belőle.

Készíthetünk belőle ivólét, zselét, lekvárt, kompótot.

Számos kozmetikum alapanyagául szolgál ránctalanító és vízmegkötő képessége jóvoltából.

Összeállította: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 13 =

hirdetés