Egy jó kávé, egy szép kiegészítő? Nesbarbi színes kapszulaékszerei

A kávékapszulás kávéfőzőgépekkel finom kávé főzhető, ráadásul az esztétikus, színes kapszulák tálcán kínálják annak a lehetőségét, hogy valami különleges alkotás készüljön belőlük. A kávékapszulák kreatív újrafeldolgozása nem újkeletű dolog, már nálunk is egyre több (nyilvános) helyen gyűjtik őket újrahasznosítási céllal. A gyártói ismertető szerint a kapszulák alumíniumból, 100%-ban újrahasznosítható anyagból készülnek, alumínium bevonat és élelmiszervédő hártya, hermetikusan zárt membránok fedik a kapszulákban rejlő kávét. Kreatív felhasználásuknak a fantázia szab határt. Lengyel Barbara – Nesbarbi – ékszereket készít belőlük. Bemutatjuk az alkotót. (Soros, 2014. április 10-i Hírlevelünkben nyereményjátékot hirdetünk, a szerencsés játékos egy szép Nesbarbi ékszert nyerhet. Részletek a cikk végén.)

– Mi a tisztes polgári foglalkozásod? 

– Végzettségem szerint cukrász és élelmiszeripari mérnök vagyok, jelenleg egy jégkrémgyár műszaki osztályán dolgozom.

– Mikor fedezted fel a kávékapszulákat, pontosabban mi inspirált abban, hogy ezekből ékszereket készíts?

– 2013 karácsonyán a barátnőimnek készítettem ékszereket kávékapszulákból, s arra gondoltam, hogy esetleg másoknak is örömet tudok szerezni velük, s elkezdtem többféle kapszulaékszert készíteni. Ha napközben eszembe jut egy-egy ötlet, gyorsan lerajzolom, s amikor az időm engedi, megvalósítom.

– Honnét szerzed be a kapszulákat? Mely kapszulák a legjobbak, minőségben és esztétikailag?

– Szerencsésnek mondhatom magam, mert a baráti körünkben sokan rajonganak a kapszulás kávékért, ezért folyamatos az alapanyag-utánpótlás. Alkotásaimhoz kizárólag Nespresso kávékapszulákat használok, amellett, hogy a minőségük megfelelő, nagyon színesek.

– Hogyan készíted elő a kapszulákat? 

– A kapszulák tisztításában a párom segít. Az előkészítés során először eltávolítjuk a kapszula végén levő vékonyabb alumínium réteget, majd óvatosan kikaparjuk a belsejéből a kávét. Ezt követőn mosószeres vízzel alaposan kimossuk, és körülbelül egy napig hagyjuk száradni.

– Mennyire könnyű dolgozni a kapszulákkal?

– A kapszulák anyaga vékony, préselt alumínium, ami alapvetően könnyen alakítható. Bizonyos ékszerek elkészítéséhez szükséges többrétegű hajlítás kissé nehezebb feladat, hosszabb időt igényel, hogy végül felvegye a kívánt alakzatot.

– Milyen kiegészítőket készítesz?

– Főként medálokat, fülbevalókat és virág alakú brossokat, de vannak még ötleteim…

– Mivel díszíted a kilapított kapszulákat? Van olyan díszítőelem, vagy technika, ami csak rád jellemző?

– A legegyszerűbb medálok két vagy több, különböző színű kapszula kombinációjából előállíthatók. Díszítőelemként Swarovski kristályt, gyöngyöket, filigrán lemezt és színes drótokat használok.  Ritkán ragasztom az ékszereket, szinte csak drótozással rögzítem a gyöngyöket és az apró charmokat a medálokon.

– A kapszulák hátoldalát mivel tünteted el?

– Általában egy másik kapszulával. Sok medált készítek 40-50 centis láncra, előfordul, hogy ezek megpördülnek. Jobban mutat, ha ilyenkor is az ékszer saját anyaga látszik.

– Mennyire tetszenek az embereknek az újrahasznos ékszerek?

– Habár a lehetőségek egyre inkább adottak, az emberek jelentős része még ma sem ismeri fel az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket. Ha először találkoznak ilyen ékszerrel, általában rácsodálkoznak, ha megtudják, miből készülnek. Szerencsére azért sokan nyitottak ilyen típusú ékszerek viselésére, bár a vásárlóim körében egyelőre többet nyom a latba a termék dizájnja, esztétikai jellege, mint a felhasznált anyagok újrahasznosult volta.

– Lehet tőled rendelni is?

– Természetesen lehet rendelni a kész ékszerek közül, de egyedi elképzeléseket és kombinációkat is szívesen összeállítok. Törekszem arra, hogy ne készüljön két teljesen egyforma kiegészítő. Aki Nesbarbi terméket visel, biztos lehet abban, hogy egyedi ékszer tulajdonosa.

Életszépítők Nesbarbi közös nyereményjáték

A 2014. április 10-i Életszépítők Hírlevélben nyereményjátékot hirdetünk. A sorsolással kiválasztott szerencsés játékos Nesbarbi egyik szép kapszulaékszer szettjét nyeri meg (ld. fotó). A nyereményt Nesbarbi postázza.

Érdemes Hírlevelünkre feliratkozni! A feliratkozási lehetőség a magazin jobb oldalsávjának felső részén található.

 

Nesbarbi a Facebookon

 

Ajánló

Kerékpár alkatrészek kreatív újrahasznosítása | Bemutatjuk a Bringabizsu Manufaktúrát

Karalits: két barátnő, aki kizárólag újrahasznosított anyagokból alkot

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × 1 =

hirdetés