Gyömbérszirupból frissítő gyömbérlimonádét!
Gyömbérrel sokféle étel, ital ízesíthető, édességekhez is felhasználható. Gyors eljárással is készíthető kisebb mennyiségű ital belőle, de nagyobb adaghoz érdemes szirupot főzni, így bármikor rendelkezésre áll és felhasználható limonádéhoz. A szirup édességekhez is felhasználható, meglehetősen intenzív az íze.
Hozzávalók
25 dkg friss gyömbér
60 dkg cukor
1, 2 liter víz
1 tk citromsav
Elkészítés
A gyömbért hámozd meg és egy nagy lyukú reszelőn reszeld le.
Egy nagy fazékba tölts vizet, öntsd bele a cukrot, majd forrald fel. Szórd bele a citromsavat, főzd össze, végül add hozzá a lereszelt gyömbért és főzd 5-8 percig.
Vedd le a tűzről és fedő alatt hagyd pár órát pihenni.
Az elkészült főzet teljesen színtelen lesz, de egy kis trükkel szép szín adható a szirupnak. Egy kis lábasban 2-3 evőkanál cukrot karamellizálj, óvatosan, nehogy megégjen! Ha elérte az aranybarna színt, adj hozzá egy merőkanálnyit a gyömbérfőzetből, kevergesd, míg a karamell fel nem oldódik benne, majd öntsd a gyömbérsziruphoz.
Keverd össze, szűrd le a, öntsd vissza a fazékba, és rövid forralás után töltsd tiszta üvegekbe. A szirup íze roppant intenzív, csípős, de vízzel felhígítva finom limonádét kapsz.
A szirup egy kiló cukrot is elbír, így sűrűbb lesz és nagyobb arányban hígítható. Kancsónyi limonádéhoz 1-1,5 dl szirup szükséges. Friss citromlével ízesíthető, a menta és a narancs is passzol hozzá.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.