A PlantNettől a Fa Bookig. Három remek növényhatározó mobilalkalmazás. Saját fotó alapján is beazonosíthatók a növények

Ezekkel a mobilalkalmazásokkal nehéz betelni! Ha szereted a természetet, a növényeket, garantáltan lekötik a figyelmedet, egyre több növényt szeretnél majd az intelligens alkalmazások segítségével beazonosítani, illetve felfedezni jártadban-keltedben.

Gyakran érkeznek a közösségi médiában egy-egy szép növényről készített kép alá érdeklődő kommentek: milyen virág/fa/cserje stb. látható a fotón? Nem ismerhetünk minden növényt, és nem ritka, hogy jártunkban-keltünkben is felfigyelünk olyan növényekre, melyeket szívesen látnánk a kertben, a lakásban, de hirtelen nem tudjuk beazonosítani. Nos, ez most már nem jelenthet akadályt, mivel van jó néhány mobiltelefonokra kifejlesztett alkalmazás, melyek fotók alapján pillanatok alatt felismerik az adott növényfajt.

A GooglePlay-ről – Androidos készülékekre – tölthető le többek között a „Miféle virág is ez?” alkalmazás. Segítségével könnyen azonosíthatók a virágok; az adatbázis folyamatosan bővül, jelenleg több mint 1000 virágot tartalmaz. 

Hasonló elvek alapján működik személyes kedvencünk, a „PlantNet Növényhatározó”. Régi és frissen készített fotók alapján is villámgyorsan beazonosítja a képen látható növényt. Íme, néhány példa! Saját fotók alapján kerestünk. Két bogyós növényt (Taxus baccata – Közönséges tiszafa, Viburnum rhytidophyllum Hemsl. – Ráncoslevelű bangita) a Margitszigeten fotóztunk le, a középső fotón láthatót (Asparagus falcatus L. Aszparágusz) pedig egy rendezvényen láttuk. 

Remek mobilapp az Országos Erdészeti Egyesület fahatározó appja is, a Fa Book, amely Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis. Az applikáció a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás azonosításában nyújt segítséget.

Az applikáció elsődleges funkciója továbbra is a vizuális meghatározás – ez az app fotók alapján nem tud növényt azonosítani, de enélkül is jól használható.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × egy =

hirdetés