10 szempont, amit figyelembe kell venni, amikor nyílászárókat választunk

A nyílászáró kiválasztása csak látszólag egyszerű feladat. Valójában jó néhány tényezőt figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy tényleg az otthonunk céljait kiszolgáló ajtók, ablakok kerüljenek az épületbe. Összeszedtünk tíz szempontot, ami segít abban, hogy megfelelő műanyag ablakokat és ajtókat válasszunk otthonunkba.

Milyen anyagból legyen a profil és a szárny?

Van, aki a fa ablakra esküszik, mások a műanyag ablak, ajtó mellett teszik le a voksot és természetesen döntenek az alumínium nyílászárók mellett is. A fa nyílászárók egyik előnye, hogy természetes hatást keltenek, viszont a legtöbb fronton nem veszik fel a versenyt a műanyag nyílászárókkal. A fa ablakot, ajtót rendszeresen kezelni kell, hajlamosabb a vetemedésre és többe kerül a műanyag társánál. Ha minőségi műanyag ablakot, ajtót választunk, akkor kevesebb időt kell töltenünk a karbantartással, viszont hosszú élettartamra számíthatunk és ár-érték arányban is jobban járunk, mint a fa nyílászáróval.

Milyen típusú ablakot válasszunk?

Alapkérdés, hogy mi a funkciója annak az ajtónak, ablaknak, amit be akarunk építeni. Nem mindegy, hogy biztonsági bejárati ajtót, oldalvilágításos ajtót keresünk, hogy kifelé nyíló vagy toló erkélyajtót vásárolnánk? Fixablakra vagy váltószárnyas ablakra van szükségünk? Építészeti szempontból természetesen a nyílászáró stílusa is nagyon lényeges: nem mindegy, hogy mennyire vannak harmóniában a nyílászáróink egymással és az épület többi elemével! Mielőtt nagyon belegabalyodnánk a szakkifejezésekbe, érdemes felvenni a kapcsolatot egy megbízható forgalmazóval, gyártóval és egy figyelmes szakmai egyeztetés után mindjárt tisztulni fog a kép!

Mekkora nyílászáró kell?

A méretezés sokak számára egyértelműnek tűnhet, de sok apróságon múlik, hogy tényleg a megfelelő nyílászárót vásároljuk meg! Érdemes a gyártó, forgalmazó céggel egyeztetni már a méretezés során! Ha az adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója, gyártassuk le a házunkra optimalizált ablakokat, ajtókat. Ez a gyártási folyamat akár hetekbe is telhet, nem érdemes az idővel spórolni, hiszen nyílászárót évtizedekre vásárolunk.

Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, tisztázni kell, hogy a cég névleges vagy tényleges méreteket adott meg a honlapján, van-e elég hely a purhabnak, számoltunk-e az esetleges falegyenetlenséggel? Kell-e toktoldó, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz? Az a legszerencsésebb, ha a méretezést a gyártó cég szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetünk egy csomó buktatót, félreértést, bosszúságot. Egy rosszul felmért falnyílásra legyártott nyílászáró beillesztéséhez további kőműves munkára, anyagköltségre és pénzre lesz szükségünk.

Milyen színű legyen a nyílászáró?

A fa nyílászárót olyan színűre festjük, amilyenre szeretnénk, sőt, a színeket akár pár év elteltével újra is lehet gondolni. Régebben a műanyag nyílászárókat kizárólag fehér kivitelben lehetett beszerezni. Ma már minőségi színes műanyag ablakokat tudunk vásárolni, viszont itt arra kell figyelni, hogy ezeket a nyílászárókat fóliás proflillal készítik, vagyis nem utólag festik le a fehér műanyag ablakot, hanem a gyártás során kerül rá a fólia. Az utólagosan festett műanyag nyílászáró sem esztétikailag, sem tartósság szempontjából nem fogja felvenni a versenyt a gyári változattal. És nemcsak az ablakszárnyat, hanem a profilt is el kell látni a színes fóliával.

Milyen legyen a hőszigetelés?

Ahhoz, hogy minél kevesebb energiát használjunk el az otthonunk komfortos működtetéséhez, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Ha komplex módon gondolkozunk az energiatudatosságról, akkor nem is az építésnél, hanem már a telek kiválasztásánál és az épület tájolásánál megkezdődik a gondos energiafelhasználás. Nem mindegy, hogy milyen anyagból építkezünk, milyen a szigetelése az épületnek, mennyire hatékony (és lehetőleg megújuló energiaforrásból származó) fűtéstechnikát választunk és természetesen fontos, hogy megfelelő hőszigetelő ablakokat, ajtókat válasszunk.

A profilon, ablakszárnyon kívül fontos, hogy a megfelelő üvegszerkezettel ellátott ablakot építsük be a házba. Ma már elterjedtek a 2, 3, 5, 7 légkamrás ablakok, minél több a kamra, annál jobban szigetel az ablak, viszont a súlya is annál nagyobb!

Biztonság!

A magas ellenállóképességű alapanyag mellett a jó minőségű műanyag ablakok átlag feletti beépítési mélységgel és mélyen elhelyezkedő belső rozsdamentes vasalatokkal rendelkeznek. Így a tolvajoknak nem sok lehetősége marad. A gombafejes biztonsági zárral és az acélvasalattal ellátott modern technológia gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ablak kiemelését. A magas minőséget képviselő gyártók ezeket az opciókat alapáron biztosítják termékeikben, így nem kell külön összegeket költeni a megfelelő biztonság elérésére. Akinek ez a biztonsági szint nem elegendő, természetesen lehetősége van még tovább fokoznia a nyílászárói védelmét az elvárásainak megfelelő mértékben.

Figyeljünk a statikára, ha felújítunk!

Ha nem új házat építünk, hanem egy már meglévő épületet újítunk fel, akkor is fontos, hogy komplex módon gondolkozzunk az ablak kiválasztásáról. Ha például csak az üvegszerkezetet cserélnénk le jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bíró üvegre, akkor mérjük fel, hogy a profil és az épület statikailag elbírja a jelentősen nehezebb ablakot. A nyílászárók cseréje mellett nagyon fontos, hogy szigeteljük is az épületet (homlokzat, födém, aljzat, lábazat), különben a legjobb ablak sem óv meg minket a hidegtől, a penészedéstől és a magas fűtésköltségektől.

Spóroljunk a minőségi nyílászárókkal!

Ahogy már fent is írtuk, az évek során a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megjelentek az 5, majd a 7 kamrás kialakítású műanyag profilok, melyek további hatalmas előrelépést jelentettek a hőszigetelés terén. Ezek a modern profilrendszerek a 2, majd 3 szintű valódi EDPM gumitömítéssel, valamint a háromrétegű üvegezéssel együtt olyan mértékű javulást értek el, mellyel 56%-ot meghaladó energiamegtakarítás is elérhető az EnEV 2009 előíráshoz képest. A legújabb építészeti trendek alapján az épületekre egyre nagyobb méretű nyílászárók kerülnek, azaz a falfelülethez viszonyított arányuk egyre nagyobb. Ezzel párhuzamosan a nyílászárók hőszigetelő képessége is egyre fontosabb. Különösen igaz ez annak tükrében, hogy az energiaárak egyre csak emelkednek. Mindent egybevetve igen jelentős megtakarítást is jelent a fűtésszámlán, ami az évtizedes használat során folyamatosan halmozódik.

Hosszú élettartam!

A modern műanyag ablakok élettartama akár 30 év is lehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy az új nyílászárókba fektetett pénz mennyi időn keresztül hozza az elvárt megtakarítást az energiaköltségeken. Minél hosszabb az élettartam, annál kisebb a fajlagos beruházási költség. A műanyag nyílászárók ebben is kiemelkedően teljesítenek, így kedvezőbb árfekvésüket is figyelembe véve remek pénzügyi döntésnek számítanak.

Nézzünk utána a cégnek is!

Az internet korában szerencsére ezeket az infókat néhány kattintással meg tudjuk szerezni: Mennyi ideje üzemel a forgalmazó, gyártó cég? Milyen visszajelzéseket kapott? Lekérdezhető, megbízható cégről van-e szó? Ha egy vállalkozó gyanúsan olcsón, gyorsan elvégzett munkára ad ajánlatot, kezdjünk gyanakodni. Lehet, hogy egy stabil, megbízható cég 10-15 %-kal drágábban adja a terméket és a szolgáltatást, viszont nem fog lelépni egy jól-rosszul elvégzett munka után.

Ha ezt a tíz szempontot figyelembe vesszük, biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő nyílászáró kerül az otthonunkba!

 

(X)

Nyitókép: Norbert Levajsics/Unsplash

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

hirdetés