Ég a gyertya, ég. Ki menti meg a Földet? Ki vigyáz Gretára? Könyvrecenzió

Ég a házunk.

Sokan várták ezt a könyvet. Sokan szerettek volna bepillantani a „kulisszák” mögé, hogy (jobban) értsék, honnan indult, miből nőtt ki a Greta-jelenség. Greta Thunberg 16 éves svéd diáklány elképesztő gyorsasággal tett szert világhírre. Bátor kiállása, küldetése, ami kiemelte a hozzá hasonló gondolkodású tinédzserek sorából, világszerte szimpátiát váltott ki az emberekből.

Greta 2018 augusztusában, egy pénteki napon kiült a svéd parlament elé, és egymaga elindította a klímavédelmi iskolasztrájkot. A magányos kis harcosra felfigyelt a világsajtó, egyre nagyobb teret kapott a közösségi médiában. Áttörte az ingerküszöböt. Greta a globális felmelegedés elleni küzdelem élő ikonja, egyben katalizátora lett. 2019 tavaszán Nobel-békedíjra jelölték, majd szeptemberben „alternatív Nobel-díjat” kapott. (Amikor ezeket a sorokat írom, az az aktuális hír róla, hogy visszautasított egy rangos, pénzdíjas elismerést, a Nordic Council környezetvédelmi díját…)

Mintha a Föld jövőjéért aggódó tömeg már régóta erre a különös, karakán kislányra várt volna. Ő lett „gyerekeink, unokáink hangja”, aki az életkoránál fogva a morális romlatlanságot testesíti meg, ezáltal a köz számára hiteles szószóló lehet. 

Vajon hány emberben merült fel ezzel párhuzamosan, hogy mihez tud kezdeni egy kamaszlány az ezzel járó felelősséggel? És a nyilvános szerepvállalással járó stresszhelyzetekkel? Hogyan dolgozza fel Greta a szélsőséges reakciókat? Mit kezd az őt övező rajongással vagy ellenszenvvel?

A nyilvánosság kétélű fegyver.

Naivitás lett volna azt gondolni (bármennyire is sokan hittek ebben), hogy Greta személyiségén és a vállalásán (ami, úgy tűnik, egyre több idejét és energiáját emészti fel) nehéz lesz fogást találni.

Hisz ő „csak” egy kamasz, aki a fogyasztói társadalom által megfertőzött kortársaknak (is) értelmes célt állít, követendő példát mutat. Félti a generációját, szenved a Földet pusztító emberi felelőtlenség miatt, elítéli és megveti a hatalmi elitet, mindazokat, akik a klímaváltozást tagadják és hathatós beavatkozás helyett a pecsenyéjüket sütögetik és/vagy struccpolitikát folytatnak.

Teszi mindezt ösztönös vehemenciával, melyre veleszületett állapota predesztinálja. Asperger-szindrómás. 

Azt már láthatjuk, hogy Gretán is lehet fogást találni – olvashatjuk a „szemfelnyitogató” kommenteket, a közvélemény összezavarására alkalmas összeesküvés-elméleteket. Felgyorsultak Greta körül az események: a New York-i klímacsúcson tartott szenvedélyes beszéde után erőteljes támadások célpontja lett. Hirtelen sokan kezdték boncolgatni a Greta-jelenséget, azt firtatva többek között, hogy kik – milyen (ellen)érdekek – pénzelik, kinek a pr-terméke, bábja. A védelmében is sokan felszólalnak; olyanok is, akiket főleg az emberi, pszichés aspektus foglalkoztat. Greta nem átlagos, ezért nem is lehet őt megérteni „klisékben” gondolkodva. Tisztában van Greta közvetlen környezete azzal, hogy ez a lány mennyit bír el pszichésen? 

Aki erre és az ehhez hasonló a kérdésekre, az Ég a házunk c. memoártól vár magyarázatot, az meg is kapja. Nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a válaszokat megnyugtatónak találja, de nem marad válasz nélkül, az bizonyos.

Négy szerzőt látunk nevesítve a borítón, Gretán kívül a szülőket és a fiatalabb lánytestvért, Beátát. Ez a könyv – az én olvasatomban – egy zavarba ejtő családi memoár, bár csak részben szól a Thunberg családról. Sok érdekes gondolatot olvashatunk benne az éghajlatváltozásról, a fenntarthatósági problematikáról, a fogyasztói társadalom rákfenéiről, az elégtelen klímapolitikáról…fontos környezetvédelmi kérdésekről, tényszerű és annak tűnő adalékokról. De épp az váltja ki a zavart és a hiányérzetet, hogy ez a tartalmilag meglehetősen csapongónak tűnő naplószerűség – a maga elvarratlan szálaival – csak részben ad betekintést a Thunberg család életébe. Megdöbbentő adalékokat tár fel az anya a gyermekeiről, önmagáról is, és az olvasóknak ezekből a részinformációkból kell(ene) építkezniük. Csalatkozik, aki arra számít, hogy egy idilli, ideális család képe rajzolódik ki a könyv lapjain…

Nem szeretnék beállni azok sorába, akik azt mondják, Greta „rivaldafényhez szokott”, „nárcisztikus” szüleinek az „áldozata” (az anya operaénekes, az apa színész-producer). Az mindenesetre nyilvánvaló, ha nem ebbe a családba születik, ma nem ismeri Gretát a világ. Nem röhögne Donald Trump cinikusan az arcába. Nyugodtabb, ingerszegényebb életet élne. Hogy neki ez jobb vagy rosszabb lenne, azt nehéz objektíven megítélni. Greta nem egy átlagos tinédzser… 

Ég a gyertya, ég, el ne aludjék!

 

Fülszöveg

Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: ,,tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont elkezdik kiabálni: ,,tűz van, ég a házunk!”. Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a ,,normálisak”, a harmadikba a ,,szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy ,,nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja.
A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években.
Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.
 
Corvina Kiadó 2019, ISBN: 9789631366051, 288 oldal
 
Webajánló: Fridays For Future
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − négy =

hirdetés