5 finom tejalapú forró ital hidegebb napokra
A forró, tejalapú italok nemcsak finomak, táplálóak, energiával látnak el bennünket, de hidegebb időben kellemesen átmelegítenek bennünket. Változatosan díszíthetők szórással; karamellöntetet, csokoládéöntetet is használhatunk, tehetünk rá pillecukrot, tejhab helyett pedig tejszínhabot. Íme, néhány bevált recept tejalapú fűszeres italhoz!
Fahéjas mézes tej
A legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető tejalapú ital.
Hozzávalók 1 adaghoz
2 dl tej (növényi tejet is használhatunk, mandulatejet, zabtejet)
1-2 teáskanál méz (ízlés szerint)
1/2 teáskanál őrölt fahéj (vagy 1 fahéjrúd)
egy csipet őrölt szerecsendió
egy csipet szegfűszeg (opcionális)
Elkészítés
A tejet lassú tűzön felmelegítsük fel, de ne forraljuk! Adjuk hozzá a fűszereket és alaposan keverjük össze.
Töltsük pohárba és szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Karamellás zabtej latte
A zabtej természetesen édes és krémes, jó választás forró italokhoz is.
Hozzávalók 1 adaghoz
2 dl zabtej
1 ek kristálycukor
1 presszókávé
0,5 dl zabtejből tejhab (habosítóval – a barista zabtej tökéletes habosításhoz)
őrölt fahéj szóráshoz
Elkészítés
A kristálycukrot tegyük egy kis lábasba és olvasszuk fel, ha világosbarna színt kapott, öntsük rá a 2 dl zabtejet és melegítsük, míg a megkeményedett karamell fel nem olvad a tejben.
Ha kész, öntsük egy nagyobb pohárba.
Főzzünk egy adag kávét, majd öntsük a zabtejhez.
A maradék hideg zabtejet tejhabosítóval habosítsuk, és borítsuk a habot az ital tetejére.
Végül szórjuk meg kevés őrölt fahéjjal vagy natúr kakaóporral.
Sütőtökös latte
Pumpkin spice latte, azaz sütőtökös fűszeres tejeskávé. Furcsán hangzik, de aki megkóstolja, általában megkedveli. A világ legnagyobb kávéházlánca is szerepelteti a repertoárjában. Érdemes kipróbálni! Recept:
Aranytej
Gyógyhatású italnak tartják, ami ráaásul nagyon ízletes is. Frissen készítve, melegen érdemes fogyasztani. Ősszel, télen kiváló ital, mivel melegítő hatással bír. Ideális reggel fogyasztani kávé mellé vagy helyett, de nyugtató hatása miatt este is fogyaszthatjuk. Állati eredetű tejből és növényi tejből is elkészíthető. Fő összetevője a kurkuma, de a fűszerezéssel kísérletezhetünk: gyömbér, fahéj, bors, finomra őrölt chili paprika a leggyakrabban használt ízesítők. Őrölt kardamom is mehet bele!
Mogyorós forró csokoládé
Extra kényeztető, krémes ital.
Hozzávalók
2 dl tej
1-2 evőkanál jó minőségű reszelt étcsokoládé (vagy étcsokoládé pasztilla)
1-2 evőkanál mogyorókrém
tejhab a tetejére (0,5 dl tejből)
pörkölt, durvára vágott mogyoró és/vagy csokoládéreszelék a szóráshoz
Elkészítés
Egy lábasban lassú tűzön melegítsük fel a tejet. Adjuk hozzá a csokoládét és a mogyorókrémet és kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad a tejben. Öntsük nagyobb pohárba. A maradék tejet habosítsuk, a tejhabot öntsük az italra, majd szórjuk meg durvára vágott pörkölt mogyoróval és/vagy csokoládéreszelékkel.
Nyitókép: Ecrin/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.




