Nápolyi pizza házilag, sütőben sütve
A nápolyi pizza tésztája puha, rugalmas, a közepén vékony, a szélein kissé vastagabb. Nagyon magas hőmérsékleten, kemencében sütik, amivel nehéz versenyezni, de házilag, sütőben is elkészíthető.
Hozzávalók 2-3 közepes pizzához
A tészta összetevői
50 dkg finomliszt (lehetőleg 00 pizzaliszt)
325 ml langyos víz
10 g só
3 g friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olívaolaj
A feltéthez
20 dkg mozzarella (lehetőleg bivaly mozzarella)
400 g paradicsompüré vagy passata
friss bazsalikomlevelek
só, (lehetőleg frissen őrölt) fekete bors
extra szűz olívaolaj
Elkészítés
Egy kis tálban keverjük össze az élesztőt a cukorral és egy kis langyos vízzel. Hagyjuk állni 5-10 percig.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót.
Az élesztős keveréket öntsük a liszt közepébe, majd lassan adjuk hozzá a maradék langyos vizet és az olívaolajat.
Dolgozzuk jól össze a tésztát kézzel vagy géppel, amíg sima és rugalmas lesz (kézzel 10-15 perc, géppel 8-10 perc).
A tésztát tegyük egy olajjal vékonyan megkent tálba, takarjuk le egy nedves konyharuhával (így nem bőrösödik), és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten 1-2 óráig. Jót tesz a tésztának, ha meleg helyre tesszük, de ne legyen túl meleg!
Készítsük el a szószt! A paradicsompürét vagy passatát keverjük össze egy kis sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ha friss paradicsomot használnánk, 50-60 dkg paradicsomot gyors forrázás, majd gyors hideg vizes fürdő után hámozzunk meg, daraboljuk apróra és kevés olívaolajon alacsony hőfokon, időként megkeverve, főzzük kb. 20-25 percig.
Ha a tészta megkelt, sütőpapírral letakart munkafelületen nyújtsuk ki kézzel. Más lesz a tészta, ha sodrófával nyújtjuk, sokat veszít a légies szerkezetéből. Arra figyeljünk a tészta formázása, nyújtása során, hogy a pizza szélei vastagabbak legyenek, a közepe pedig legyen minél vékonyabb (de ne szakadjon!).
A megformázott tésztát fektessük sütőpapírra.
A tésztára kenjünk egy vékony réteg paradicsomszószt, majd szórjuk meg a kis darabokra tépkedett mozzarellával. Végül hintsük meg friss bazsalikomlevelekkel és csepegtessünk a pizzára kevés extra szűz olívaolajat.
A sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékleten melegítsük elő. Beszerezhető sütő- vagy pizzakő otthoni pizzasütéshez – a kövön sütött pizza közelít a kemencés változathoz. Ha sütőkövet használunk, a sütővel együtt elő kell melegíteni, de a tepsit is előmelegíthetjük. (Igényel némi ügyességet, hogy a pizzát a forró kőre vagy tepsire csúsztassuk. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a pizzalapát.)
A nápolyi pizzát rövid ideig kell sütni, 5-10 percig, amíg a tészta szélei aranybarnák lesznek. Így a tészta belső része puha marad, a széle viszont finom ropogós lesz.
A kész pizzát meghinthetjük kevés friss bazsalikommal, csepegtethetünk rá olívaolajat.
Nyitókép: Rene Strgar/Pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.