Coworkid. Gyerekbarát munkahely: közösségi iroda nyílik bölcsődével Budapesten, egyelőre tesztüzemben

A kisgyermekes szülők munkalehetőségeinek javítása érdekében a Loffice csapata Magyarországon újszerűnek számító modellt dolgozott ki: a Coworkid program a kisgyermekes szülők foglalkoztatását segíti oly módon, hogy ötvözi a közösségi irodát a gyermekmegőrzéssel. A program havi rendszerességgel megrendezett próbanapokkal indul a 2019-re tervezett családbarát közösségi iroda nyitását megelőzően.

Mi is pontosan a Coworkid?

Egy közösségi iroda a felnőtteknek, és egy haladó szellemiségű napközi a gyerekek igényeire szabva. A program rugalmas irodamegoldást kínál szabadúszók, egyéni vállalkozók és CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára egyaránt. Részmunkaidős állásokra fókuszáló munkaerő-közvetítést és technológiai irányú átképzéseket is indít, ezzel támogatva a családalapítást követő munkaerőpiaci visszatérést.

A koncepciót a világ számos részén már sikerrel alkalmazzák azon szülők számára, akiknek fontos gyermekük biztonságban, kreatívan tölthesse idejét, míg ők a munkájukat végzik. A nemzetközi mintákat alapul véve Klementz Kata és Panni először 2012-ben, bécsi irodájukban kaptak állami támogatást a modell üzleti tervének kidolgozására. A pozitív reakciókat és több évnyi tapasztalatukat felhasználva, elérkezettnek látták az időt, hogy az ötletet bevezessék a magyar piacra is. Munkájukat Szablár Andrea segíti, aki kétgyermekes anyukaként multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatait hasznosítja.

Szablár Andrea, Klementz Kata & Panni, a Coworkid alapítói. Fotó: B-J_photo,Esterházy Marcell

A KSH adatai szerint 2017 decemberében a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4%), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.

A Loffice 2017 őszén végzett felméréséből az derült ki, hogy a kisgyermekes szülők nyitottak a legújabb technológiai készségek elsajátítására, flexibilisek, motiváltak és tenni akarnak a társadalmi izoláció és gazdasági ellehetetlenedés ellen. A munka és a karrier összeegyeztetése érdekében sokkal hatékonyabban, kitartóbban dolgoznak. Ehhez viszont elengedhetetlen a rugalmas időbeosztás és gyermekük biztonságos elhelyezése.

A Coworkid projekt 2018. március 27-én, egy nyílt közösségi munkanappal egybekötött szakmai eseménnyel mutatkozik be.

Ezen a napon minden érdeklődő kipróbálhatja a modell nyújtotta lehetőségeket. Amíg a szülők a coworking munkatérben dolgoznak vagy a szakmai eseményen vesznek részt, addig gyerekeikkel szakképzett pedagógusok foglalkoznak.

– Hisszük, hogy bárki lehet jó szülő, miközben sikeres a munkájában is. Teret és szakmai programot biztosítunk a kisgyermekeseknek, hogy kiteljesedhessenek anélkül, hogy bűntudatot éreznének szülői kötelezettségeik elhanyagolása miatt. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen választaniuk család és karrier között. Ám a magánélet és a munka közötti harmónia megteremtéséhez nem elegendő egy jól kiépített infrastruktúra – célunk egy inspiráló, támogató és segítőkész közösség létrehozása – tájékoztatott Klementz Kata, a Loffice társalapítója.

A március 27-i eseményre az alábbi linken lehet regisztrálni >>

 

Web: www.coworkid.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 4 =

hirdetés