Sárkányhegedű. Történetek a szeretetről, a jóságról, az összetartozásról. Egy különleges mesekönyv története

Illés Márta festőművész-művésztanárt 2015-ben mutattuk be a magazinon. Az összeállítás révén – mondhatjuk – szélesebb körben vált ismertté, s az alkotásainak köszönhetően keresett alkotóvá. Nagy álma is teljesült, melyben a két évvel ezelőtti cikkben említést tett; az álma, hogy egy mesekönyvet illusztráljon – mondta. Nekünk is nagy élmény a kész könyvet a kezünkben tartani – megszületett a gyönyörűen illusztrált mesekönyv, a Sárkányhegedű. Márta meséli el a kötet történetét.

Illusztráció a Sárkányhegedű c. mesekönyvből. Illés Márta rajza

Peti fiam születése után, amikor már ő is rajzolgatni kezdett, elkezdtünk együtt dolgozni. Gyakran kérte, hogy rajzoljak neki. Egyre gyakrabban ő rajzolt először, és utána nekem már könnyű volt, mert a témákat előre kitalálta. Így indult.

Illusztráció a „Lindon, the Greatest thief in London” c. könyvből. Illés Márta rajza

Hamarosan elkészült egy olyan sorozat, ahol a betűket is megrajzoltuk, így már szövegek is tartoztak a képekhez. Az első, harminc képből álló sorozatot Londonban, a Tudor Barn nevű galériában állítottuk ki. A kiállítás után megkeresett egy olasz anyuka azzal, hogy a kilenc éves kisfia megnyert egy internetes meseíró versenyt Angliában.

Megkérdezte, hogy szeretném-e illusztrálni a megjelenő könyvet. Persze, hogy igent mondtam. Ez volt a „Lindon, the Greatest thief in London”. Közben itthon, Magyarországon megjelent néhány gyerekeknek szánt rajzom pontosan itt, az Életszépítők Magazinon. Az „Életszépítők” révén talált rám Hajdú Kati meseíró és elkezdtük a közös munkát, a „Sárkányhegedű” c. könyvet.

Katival érdekes és „véletlen” volt a találkozásunk – kölcsönösen megismertük és megszerettük egymás munkáját. Az Életszépítők Magazinon „Térszépítés szívvel-lélekkel” címmel jelent meg a cikk, melyben az utolsó mondat valahogy így hangzott: „Minden vágyam, hogy egy mesekönyvet illusztráljak”. Az e-mail címem szerepelt az összeállítás végén, és hamarosan kaptam Katitól egy e-mailt, amelyben ezt írta:

„Minden vágyam, hogy egy mesekönyvet írjak! Mi lenne, ha találkoznánk?” Így kezdődött a közös munka.

A legfontosabb lépés az volt, hogy Peti fiam és én is azonnal megszerettük a meséket. Emlékszem az első alkalomra, amikor Kati meglátogatott minket, és meghallgattuk az első három meséjét. A „Sárkányhegedű” és „A Mikulás szemüvege” is köztük volt. Ehhez a két történethez készültek el elsőként a rajzok. Jó volt csinálni, mert örömmel és várakozással dolgoztunk mind a ketten.

Illusztráció a Sárkányhegedű c. mesekönyvből. Illés Márta rajza

Illusztráció a Sárkányhegedű c. mesekönyvből. Illés Márta rajza

Illusztráció a Sárkányhegedű c. mesekönyvből. Illés Márta rajza

Illusztráció a Sárkányhegedű c. mesekönyvből. Illés Márta rajza

A technika, a színvilág gyorsan kialakult. A könyvbemutatón is mindig elmondom, hogy a színek, a választott technika édesanyám miatt alakult így, mert ő mindig este, elalvás előtt mesélt nekünk, csak az olvasólámpa világított. Ezért sötétebb a háttér, és az ollóval, vagy hurkapálcával visszakapart rajzos vonalak világítanak, mintha a lámpafényben elevenednének meg a mesefigurák. (Sajnos anyu három éve meghalt, így az ő emléke is benne van ebben a könyvben.)

Hajdú Kati a mindennapokban közép-és nagyvállalatoknak segít a kommunikációban, kapcsolatépítéssel, sajtónyilvánossággal, publicitással, rendezvények szervezésével foglalkozik, így az írás a hivatása is. Két felnőtt lány édesanyja. Kati mondta saját magáról és a Sárkányhegedűről:

– A mesék írójaként a fantáziámat, „belső látásomat” hívtam segítségül. Lehet-e erkölcsi kérdésekről játékos formában, humorral szólni?

Olyan kérdésekre kerestem a választ, miszerint: erősebb-e az adott szó becsülete az éhség utáni vágynál?! A testvéri szeretet képes önfeláldozó cselekedetre? A lustaság, a tunyaság, semmittevés, az élet élvezete előbbre való a hétköznapi munka örömeinél? Mit jelent az, ha valakit megbecsülnek, és ennek ellenére hibázik? Képes tetteivel helyrehozni azt?  

A mesékben a szeretet, a jóság megnyilvánulásai, az összetartozás érzései mellett hangot kapnak olyan tulajdonságok kipellengérezése, mint az önzés, az önteltség, a féltékenység, a hiúság, vagy a kivagyiság. Ezen tulajdonságokat az állat- és ördögmesék humorral vegyítve egyaránt tartalmazzák.

Az együtt alkotás olyan jól működik, hogy már készül a következő könyv, melynek a címe: „Boldogságcseppek”. Már kész is vagyunk az első mesékkel és az első kilenc illusztrációval. Azt tervezzük, hogy sok-sok tavaszi és nyári történet lesz benne. A rajzok is tartogatnak egy kis meglepetést, megmarad a karcolásos technika, de valami új technikával párosul.

Illusztráció a készülő Boldogságcseppek c. könyvből. Illés Márta rajzai

A rajzolás és írás mellett elkezdődik megint egy másik nagyon fontos munka, a szponzorok keresése. Ez egy igazi nagy kaland! Köszönet az eddigi támogatóinknak, akik nélkül nem lehetett volna kiadni a könyvet. Sok utánajárás és megbeszélés van a hátunk mögött, de megérte, és sokkal több a jó tapasztalatom a támogató cégekkel és magánemberekkel kapcsolatban, mint ahogy tartottam a magánkiadástól az elején. Reméljük, a „Sárkányhegedű után, a „Boldogságcseppek” kiadásához is találunk segítséget.

A könyveket mi magunk értékesítjük, könyvbemutatókra megyünk, kulturális programot ajánlunk iskoláknak, óvodáknak, könyvtáraknak. A könyvben használt illusztrációk mind egyedi festmények, melyekből könyvbemutatókkal egybekötött kiállításokat rendezünk. Most bábozni tanulunk, rengeteg a megvalósításra váró ötlet. 

Illés Márta

A Sárkányhegedű c. könyv beszerzési lehetőségeiről Illés Márta alkotói Facebook oldalán lehet érdeklődni, üzenetben 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + tizennégy =

hirdetés