Mutasd a tesóidat, megmondom ki vagy! A testvérkapcsolatok hatása a személyiségre (1.)

Testvérek. A legnagyobb ajándék, avagy a legnagyobb átok, amit egy gyerek kaphat. Ez is, és az is, attól függően, hogy mikor, milyen életszakaszban kérdezzük meg egy gyerektől, vagy akár később egy felnőttől. Az viszont biztos, hogy nagy hatással vannak ránk a testvéreink, és mi is rájuk, hiszen gyakorlatilag egész felcseperedő életünket együtt töltöttük.

A családterápiában több szakembert is mélyen foglalkoztatott (foglalkoztat ma is) a téma, milyenné válunk mi, attól függően, hogy milyen testvérkapcsolatokat kapunk. És itt nem véletlenül használom a „kapunk” kifejezést, kifejezetten az objektív dolgokra gondolok, amikre nincsen ráhatásunk (véleményünk viszont annál sarkosabb lehet).

Nem mindegy ugyanis, hogy hány testvér közül mi a pozíciónk, de az sem, hogy ezek a testvérek milyen neműek, és így ebben a sorrendben hányadik pozíciót foglaljuk el – például lehet, hogy nyolc nővérünkkel legkisebb fiúként születünk egy családba, de amellett, hogy mi vagyunk a „kicsi”, egyúttal „funkcionális elsőszülöttnek” is számítunk, hiszen első fiúként érkeztünk. Számít a korkülönbség is (ha túl kicsi, vagy túl nagy), számít az, ha nincs.

Kis korkülönbségnek a 2 évtől kevesebbet tekintjük (itt nincs igazan báty-nővér funkció – sokszor a működésmód inkább „ikres”, nagynak pedig a 7 évtől többet – itt egyszerűen „újraindul a testvérsorrend”. Vagyis: lehet, hogy van egy 10 évvel idősebb bátyánk lányként, mégsem hozzuk a „húg viselkedést” – egész egyszerűen azért, mert nem töltünk együtt annyi időt, hogy ez akkora hatással lehessen ránk – lehet nem is egy háztartásban élünk a tesónkkal. És egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a szüleink, akik felnevelnek minket, milyen konstellációból érkeznek.

Vannak szerzők, akik igen határozottan tipizálnak ezen jellemzők alapján, és hosszasan kutatták ezeknek igazságtartalmát (például Walter Toman, Kevin Leman). Ezekből szemezgettem most, leginkább érdekességek, szórakoztatás céljából, mert azt gondolom, ezeket a szigorú tipizálásokat sosem szabad teljesen készpénznek venni. Hiszen annyira sok minden bejósolhatatlan van hatással arra, hogy milyen emberek leszünk, hogy semmiképpen sem szabad erre, mint egy nagyon egzakt szabályrendszerre tekintenünk. Hiszen lehet, hogy 3 nővérből mi vagyunk a középső lány, de mondjuk háború dúl körülöttünk. Máris nem lesz annyira tiszta, miért lettünk olyanok, amilyenek. Szóval egy lépés távolságból olvasást javaslok. 

Legidősebb fiútestvér fiúk közül

Ő a vezető, a főnök, de el tud fogadni mást is, mint vezető, de csak akkor, ha úgy látja: megérdemli. Jól kijön más fiúkkal. Legjobb partner neki: legfiatalabb lánytestvér, bátyokkal, de jól kijön nővérrel is, akinek öccsei vannak, vagy középső lánnyal. Ha családja lesz, mindent megtesz értük. Egyre könnyebb vele, ha jönnek a gyermekek, hiszen a konstelláció egyre ismerősebb, egyre komfortosabb lesz neki – kicsit, mintha újra az öccsei között lehetne.

Legkisebb öcs, fiúk közül

Akaratát erősen kinyilvánító, meglepő, aki viszont nagyon tud figyelni, esetenként pedig lenyűgözni a körülötte élőket. Eléggé hangulatfüggő. Nem törtető, vezető alkat. A nőkben mindig az anyját keresi, szereti, ha megfigyelik a dolgait, mit szeret, ha anyáskodnak felette. Szerelemben szereti, ha a másik irányít. Nagyon fontos neki, hogy látványosan szeressék. Legjobb partner számára a legidősebb nővére fiúknak, de jól kijön még egy középső lánnyal is, illetve egykével. Ha jönnek a gyerekek: nehéz neki nagyon, már nem ő a legkisebb. Viszont, ahogy nőnek a gyerekek úgy szokja meg őket, úgy vállal egyre több felelősséget, egy nap pedig eljöhet, hogy a legjobb társasággá vált gyermekei számára.

Legidősebb bátyja lányoknak

Ő a nők barátja. Egy védelmező alkat, ha szükséges jól bírja a nehézségeket meg a stresszt. Jobban, könnyebben kommunikál nőkkel, mint férfiakkal. Jó tárgyalókészséggel rendelkezik. Jó munkaerő, főleg, ha női kollégák veszik körül. Türelmes típus, még a nap végén is. Szuper vezető. Nem működik jól sokáig olyan közegben, ahol csak férfiak vannak. Nagyon felelősségteljes alkat. Fontos neki, hogy jó munkát adjon ki a kezei közül. Legjobb párosítás neki a legkisebb húga fiúknak, viszont jól kijön még fiúk legidősebb nővérével – konfliktusuk, hogy kié a hatalom, de ez könnyen feloldódik a gyerekek érkezésével. Jó match még számára a legkisebb húga lányoknak, a középső lány (ha van bátyja), vagy az egyke. Nem működik jól, ha nincs gyerek, nincs juniora, akit taníthat, vezethet – örökbefogadás egy jó lehetőség lehet a számára. Felelősségteljes típus, neki otthon kell lennie időben, nem kockáztathat, rá számít a családja.

Legfiatalabb öccse lányoknak

Tipikusan a lányok kedvence. Ő az, akit mindenki szeret, és ő is szereti, ha szeretgetik. Semmiképpen sem átlagos, nem tart az árral. Nem versenyző alkat. Nem szereti a határidőket, igyekszik elkerülni őket. Gyorsan, és könnyen dicsér, de nem mindig gondolja komolyan a szavait. Könnyen ajándékoz, de nem erőlteti meg magát rajta túlzottan. Legjobb párosítás számára a fiúk legidősebb nővére, de jól kijön még lányok legidősebb nővérével, egy középsővel (ha van öccse), vagy egy egykével (amennyiben a szülők sorrendje úgy van, hogy anya egy legidősebb nővér, az apa pedig egy lányok legfiatalabb öccse). Gyerek érkezése először megzavarhatja, már nem ő a kicsi többé, de aztán megbékél vele.

Legidősebb nővére lányoknak

Egy önálló, gondoskodó, főnök típus. Erős, viszont biztosabbnak mutatja magát annál, mint, ami valójában. Ha messze van a szakértőtől, akkor is ezt sugározza ki magából, és igencsak gyakran szól bele más mondandójába. Felelősségteljes, versengő, aki mindig mindent befejez. Fontos számára, hogy a pozíciónak, amiben dolgozik mindig legyen egy hivatalos megfogalmazása. A többi nő szereti őt, meghajolnak előtte. Egy „királynő, aki csak király atyjától” fogad el utasításokat. Fontos számára a karrier. A férfiaknak nehezen adja magát, sokszor ő az a nő, aki gyönyörű, viszont elérhetetlen. A legjobb párosítás a számára, egy lányok legfiatalabb öccse. Rendben működik még egy középső fiúval is, vagy egy fiúk legfiatalabb öccsével. A gyerekek érkeztével jobban szereti, ha kislányai vannak – nehogy túl sok legyen a férfienergia a családban – ő ehhez nagyon nincs hozzászokva.

Legfiatalabb húg lányok közül

Ő kalandos, színes, bohó. A változást, szórakozást szereti. Hangos, nevetős típus, aki képes elhajítani sok mindent valamilyen újabb kalandért. Szeret fiatal lenni, dinamikus, csillámló személyiség, ebben emelkedett ki nővérei közül. Lányokkal igencsak versengő. Megjelenése sokkal feminimebb, mint nővéreié. Sokkal sikeresebb a férfiak, mint a nők körében. Legjobb párosítás számára: legidősebb bátyja lányoknak, de jól kijön még fiúk legidősebb bátyjával, vagy egy középsővel. Egykével akkor, ha a szülők egy legidősebb fiú, lányok közül, és egy legkisebb lány, lányok közül.

Legidősebb nővére fiúknak

Tud és akar is férfiakról gondoskodni, ha hagyják neki. Ha nem hagyják, akkor is megtalálja a módját. Önálló, erős alkat, egy nem túl feltűnő módon, sokszor ezért nem is veszik észre, hogy mennyire kompetens. Praktikus, konkrét, addig, amíg nincs egy férfi az életében, aki megcsinálja az ilyen dolgokat helyette. Fontos számára, hogy legyen valami, ami miatt tisztelje a férfit, a férfi meg látványosan, és többször kimutassa, hogy kedveli őt. Jó mediátor, könnyen kommunikál. Szeret patronálni. Könnyen delegálja a feladatokat, mert sok feladattal kapcsolatban azt érzi, hogy nem szívesen pazarolna rá az idejéből. Fontos számára, hogy boldogok legyenek az emberek körülötte. Fontos számára, hogy tisztelhesse választottját a szakmai karrierje miatt. Akár magára vállalja a háztartást is, és a pénzkereső munkát is, ha a férfi valami másban, valami olyan dologban, amit ő nagyon elismerésre méltónak talál, kiemelkedően sikeres. A legjobb párosítás számára egy legfiatalabb öcs, lányok közül, de jól kijön még egy fiúk öccsével is, vagy egy középsővel, illetve egy egykével, ha ott a szülők a testvérsorrendben legidősebb lányok vagy fiúk. Imádja a gyerekeit, pontosan olyan sorrendben, ahogy érkeznek, nincsen preferenciája.

A legfiatalabb húga bátyoknak

Feminim, barátságos, kedves, érzékeny, elkötelezett, jó társaság, aki néha extravagáns és önző. Nem siet sehova. Ha bajba kerül, mindig a családjához menekül. Ő az ideális munkaerő, tökéletes asszisztens, leginkább férfiaknak, hiszen nagyon jól kijön férfiakkal. A nők nem mindig szeretik. Nem játssza meg a kedvességet és bájosságot, ez természetesen árad belőle. Legjobb párosítás számára a lányok legidősebb bátyja, de jól kijön egy középsővel, vagy egy egykével (amennyiben az egyke szülei egy legfiatalabb húg fiúk közül, és a legidősebb báty lánytestvérek mellett). A legrosszabb párosítás neki egy fiúk legkisebb öccse. 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − három =

hirdetés