Hangulat: javítás alatt. Kék hétfő. Januári az év legszomorúbb napja

Blue Monday. Kék hétfő. Az év legdepressziósabb napja január harmadik hétfője.

Cliff Arnall angol pszichológus 2005-ben dolgozta ki a Blue Monday képletét: [1/8W+(D-d) 3/8*TQ]/[M*NA]

Az év legszomorúbb napját Arnall szerint hat változó együttállása adja ki

1. az időjárás W (weather)

2. az év végi költekezés miatti pénzügyi helyzet D (debt)

3. a karácsony óta eltelt idő T (time)

4. a megszegett újévi fogadalmak (Q)

5. motivációs szint (M)

6. a változtatáshoz szükséges cselekvés (NA, need to action)

Mit tehetünk téli depi ellen? Vegyük sorra a fenti 6 tényező szerint!

Időjárás. Tél van és hideg. Erre a dologra (szerencsére) nincs ráhatásunk (igaz, a klímakutatók nem ezen az állásponton vannak). Vigasztaljon a tudat, hogy az időjárás végre az egészséges arcát mutatja – az idei tél kicsit feljavítja a statisztikát; régóta azt halljuk, hogy a klímaváltozás miatt egyre melegebbek a telek. Ha rosszul hat rád a hideg, a korai szürkület, keress hangulatjavító téli elfoglaltságokat (amiket kánikulában visszasírnál). Ne csak magadra figyelj, hanem a környezetedben élőkre is –  segíts a rászorulóknak, meglátod, ettől máris jobb lesz a hangulatod! 

Költekezés. Miért siratnád az elgurult forintokat? Van értelme? Kapcsolj inkább megoldom üzemmódra, s próbálj egyenesbe jönni. Magadhoz mérten bármikor tudsz takarékosabban, tudatosabb fogyasztóként élni, nem leszel kevesebb, ha kicsit a lemondást gyakorlod, sőt… Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Ha eddig nem jött össze, vigasztaljon, hogy ezen is bármikor változtathatsz!

Egy évben csak egyszer van karácsony. Ez így van jól – megőrülnénk, és nagyon-nagyon unnánk, ha havi ünnep lenne. Tele van az élet emelkedett pillanatokkal, szebbek, mint a csillogó díszletek.

Minden évet el kell kezdeni valahogy – január hónapnak jutott ez a hálátlan feladat. 

Ha elhatároztad, hogy idén lefogysz, egészségesebben élsz, felejtsd el, hogyan szegted meg a fogadalmadat január 1-15. között, és azelőtt! BÁRMIKOR elkezdheted, akár ma is, akár most is – ne edd meg azt a sütit, ne idd meg azt a cukrozott üdítőt, autózás, tömegközlekedés helyett sétálj fél órácskát!

A motivációs szintedért alapvetően te felelsz, igaz, másoknak is van ráhatása. Hagyd magad motiválni! Például ezzel a cikkel :) Hogyan? Például vehetnél magadnak egy csinos jegyzetfüzetet, amiben összeírhatod, mi mindent szeretnél csinálni, megélni a közeli jövőben. Mire van (reálisan) szükséged? Tűzz ki elérhető, értelmes célokat! Ezzel indul minden. Célok nélkül nehéz motiváltnak lenni…

Változtatás. Ez tényleg kemény dió – ebbe törik bele a legtöbb ember fejszéje. Megszokásaink, rögzültségeink rabjai vagyunk, miközben szeretnénk elhagyni egy csomó mindent, ami már nem jó, kifulladt, nem ad örömet. Mi kell ahhoz, hogy a változáshoz közelebb kerüljünk? Belső meggyőződés, önbizalom és egy kis merészség.

Az életeddel te magad rendelkezel. Bármikor változtathatsz. Nem kell felrúgni mindent – apró-cseprő ügyekben is érhetsz el eredményeket, és mint tudjuk, sok kicsi sokra megy.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 3 =

hirdetés