Hogyan lehetsz boldog?

Ez a fő kérdés, könyvtárnyi irodalma van, minden létező médiafelületen. Ha egyetlen mondatban kell megfogalmazni, mire vágysz, mi a célod, a vége, a csupasz lényeg a dolgok mélyén ez lesz: boldognak lenni. És a kérdés: hogyan?

Arról biztosan hallottál, hogy el kellene hagyni hozzá a komfortzónádat. És arra gondolsz, ez helyből kellemetlen. Pedig a komfortzóna nem azt jelenti, hogy az a számodra legkellemesebb helyzet, hanem csupán azt, hogy ismerős, ezáltal biztonságosnak érzett területen jársz. Lehet, sőt valószínű, hogy van annál jobb is, csak éppen “odakint”. Ráadásul a komfortzóna nem egy fix terület, hanem tágítható. Ha kilépsz belőle és valami jót tapasztalsz, azt a helyzetet azonnal beilleszted a komfortzónádba. Ez olyan, mint az újonnan felfedezett földeken kitűzni a nemzeti lobogót.

Tehát megéri kísérletezni, mert ha valami mást szeretnél, mint ami most van, akkor valamin változtatni kell.

A másik kérdés a hogyan?-on belül az, hogy ki dönti el, mi tegyen boldoggá. A rossz hír az, hogy te magad. A jó hír pedig az, hogy te magad.

Rossz hír azért, mert így nem lehet mást (a körülményeket, a meg nem érkezett herceget stb.) okolni. Jó hír pedig azért, mert nem vagy kiszolgáltatva rajtad kívül álló dolgoknak. A boldogság kérdése olyan, mintha szerződést kötnél saját magaddal – valahogy így:

“Én, mint megbízó és Én, mint megbízott között szerződés jön létre a boldoggá tételemre az alábbi feltételekkel. Én boldog leszek akkor, ha…” és innen jöhet a feltételek sora. Beleteheted a jeles diplomát, a szőke herceget, a kertes házat, a szuper autót, a főnöki rangot, akármit. A lényeg, hogy te magad döntöd el, mi kerül a szövegbe, mert te írod a szerződést.

Ha összeveted a feltételeidet mások saját magukkal kötött boldogságszerződésével, látni fogod, mennyire szubjektív a listád. Ha felidézed, mit írtál volna tíz-tizenöt-húsz évvel ezelőtt, azt is látod, milyen sokat változott a szöveg. Tehát nyugodtan át is írhatod.

Egy biztos, a szerződést magaddal kötöd, tehát az, hogy mások hogyan “teljesítenek”, nem számít a végeredmény tekintetében. Ezért nem is érdemes olyasmit beleírni, ami nem rajtad múlik, hiszen te vagy a megbízott. Csak azzal tudsz kezdeni valamit, ami rajtad áll. Válassz hát bölcsen feltételeket!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tizenhat =

hirdetés