Spaghetti alla puttanesca Bud Spencer receptje alapján
Ez egy rendhagyó receptajánló, több okból is. A fotón látható ételt tizennégy éves fiam készítette. Csongor Bud Spencer – Carlo Pedersoli – rajongója évek óta. Nemrég megkapta a népszerű olasz színész egyik életrajzi könyvét. A könyv címe:
Eszem, tehát vagyok – Étel- és életreceptek
Bud Spencer ebben a kötetben humoros fűszerezéssel ötvözi a gondolkodás művészetét a főzés művészetével. Merthogy Carlo-nak az egyik legnagyobb szenvedélye az evés volt, számára ez jelentette a létezés középpontját. A könyvével arra ösztönzi az olvasóit, hogy együtt nevessenek és főzzenek vele.
Tinédzser rajongója ezt a kérést komolyan is vette; amióta Carlo könyvét olvassa, a konyhában is gyakrabban feltűnik. Az alábbi tésztaételt Carlo inspirálta.
A Spaghetti alla puttanesca nagyon népszerű étel Olaszországban mindenütt, de tipikus nápolyi és római fogás.
Hozzávalók 4 személyre
Mártáshoz
7 gerezd apróra vágott fokhagyma
4 ek olívaolaj
1/2 kisebb sárgarépa apróra vágva
1 tk szárított bazsalikom (vagy 4-5 levél friss bazsalikomlevél apróra vágva)
2 tk oregano
1/2 tk rozmaring
1 bevagdosott egész paradicsom
2 dl sűrített paradicsom (bio, üveges Lidl-ben kapható)
1 ek paradicsomsürítmény
késhegynyi só
késhegynyi őrölt bors
1/2 dl tej (lehetőleg 3,5%-os)
kb. 2-3 dkg reszelt parmezánsajt
kevés chili paprika
500 g spagetti
Elkészítés
Az 500 g-os kiszerelésű spagettit al dente állagúra főzzük, így a tészta belseje egy kicsit keményebb, a külseje pedig puha marad.
Egy nagyobb, magas falú serpenyőbe olívaolajat öntünk, az olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát és az apróra vágott sárgarépát.
Ezután beletesszük az egész paradicsomot és a kevés chili paprikát, fűszerezzük, sózzuk.
Ha a paradicsom szétfőtt, hozzáöntjük a paradicsomlevet és a sűrítményt.
Pár percig főzzük, ezután mérsékeljük a hőfokot, majd hozzáadjuk a tejet és az egészet összekeverjük (a tejtől krémesebb állagú lesz a szósz).
Végül a reszelt sajtot keverjük hozzá.
A forró tésztát beleborítjuk a paradicsomos szószba és jól összekeverjük.
A recept ihletadója
Fülszöveg
Aki nem eszik, nem tud gondolkodni, következésképp létezni sem, ez biztos – legalábbis Bud Spencer szerint. Ebben a rendkívüli könyvben a híres filmsztár és sikerszerző humorral fűszerezve ötvözi a gondolkodás művészetét a főzés művészetével. Egyik legnagyobb szenvedélye, az evés, számára a létezés középpontja.
Véleményét tizenkét tekintélyes gondolkodó előtt védi meg, akik álmában látogatják meg. Humorral és iróniával teli, káprázatos szellemi párbajt vív olyan neves filozófusokkal, mint Szókratész, Konfuciusz vagy Immanuel Kant.
Ha pedig cserbenhagyják a szavak, akkor ínycsiklandó olasz ételkülönlegességeket készít vendégeinek, a tészta- és halételektől a jellegzetes nápolyi süteményekig, mire jóllakottan és elégedetten kiegyeznek.
Bud Spencer különleges könyve arra ösztönöz, hogy együtt nevessünk és főzzünk vele, miközben egyre inkább elhiteti velünk, hogy teli hassal minden könnyebb.
Alapító-főszerkesztő
Több mint 20 évet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként, megyei és országos lapoknál.
Az eletszepitok.hu online életmód magazint 2013-ban hoztam létre.
2018-ban visszatértem eredeti hivatásomhoz, általános és középiskolásokkal foglalkozom. Érdeklődésem középpontjában az élménypedagógia, a tanulásmódszertan, a pályaorientáció, a szociális kompetencia- és a készségfejlesztés áll.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán diplomáztam, majd az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végeztem el felsőfokú szakképzést. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szereztem mesterdiplomát. Évek óta alkalmazom általános iskolások körében az Igazgyöngy művészeti iskola „Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel” módszertanát.
MÚOSZ-tag vagyok, az Idősügyi és Szociális párbeszéd Szakosztály, valamint a Társadalompolitikai Szakosztály tagja.