Bögrés túrófánk. Gyorsan elkészíthető farsangi finomság
Sokféle változata létezik ennek az egyszerűen, gyorsan elkészíthető túrófánknak. Bögrével is kimérhetjük a hozzávalókat.
Hozzávalók
1 bögre túró (25 dkg)
1 bögre tejföl
1 bögre liszt
2 evőkanál cukor
2 evőkanál búzadara
1,5 citrom reszelt héja
1 csipet só
1 tk vanília
2 kk sütőpor
tojás
Szóráshoz
1/2 bögre cukor
1 evőkanál kardamom
olaj a sütéshez
Elkészítés
Aki ragaszkodik a formás fánkokhoz, az duplázza meg a liszt mennyiségét, de legalább 1,5 bögrét használjon. Aki nem bánja, ha nem szépek a fánkok, viszont pihekönnyűek, az készítse egy bögre liszttel. Egy kisebb bögrét használtam, amibe pont 25 dkg túró fért.
A túrót törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a tejfölt, a vaníliát, és keverjük el, majd a lisztet keverjük el a sütőporral vagy szódabikarbónával és adjuk a túrós masszához. Reszeljük bele a héjat, adjuk hozzá a darát.
Hevítsünk olajat – ne legyen nagyon forró -, és egy kanállal szaggassuk bele a tésztát.
Én a forró olajba adagoltam a tésztát, majd mérsékeltem a hőfokot, és lefedtem. Három perc elteltével megfordítottam, és aranybarnára sütöttem.
Egy tálba keverjük el a cukrot egy púpozott evőkanál őrölt kardamommal, és forgassuk bele a forró fánkokat. (A kardamom elhagyható, bár remek ízt ad neki.)
Magában vagy áfonyadzsemmel kínáljuk.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.