Citromos pöfeteg (crinkles)
Már a látványa is megragadó, hát még az íze! Ropogós réteg borítja, belül puha és finom citromos. Az illata is mennyei!
Hozzávalók
15 dkg liszt
1⁄2 cs sütőpor
10 dkg fehér csoki
3 dkg vaj
1 egész tojás
1⁄2 bio citrom héja és leve
1 cs bourbon vaníliás cukor
Elkészítés
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját, a levét, majd hozzá adjuk az egész tojást, a legvégén pedig az olvasztott csokoládét.
A liszthez szitáljuk a sütőport, hozzáadunk egy csipet sót. Két részletben a vajas-csokis masszához keverjük.
Lágy tésztát kapunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 3 órára, de akár egy éjszakát is pihentetjük.
A hűtőből kivéve 16 részre osztjuk – én mérni szoktam, hogy egyformák legyenek. Egy golyó kb. 22 grammos. Gömböket formálunk belőlük. Először kristálycukorba, majd porcukorba forgatjuk őket.
Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Fontos figyelni a sütési időre, mert ha tovább sütjük, kiszáradnak. Lágynak tűnik frissen, de így lesz jó. Ha egy kicsit hűl, finom roppanós kéreg keletkezik rajta, belül pedig omlós, citrom illatú csoda.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.