Finom kétszínű: kakaós-vajas keksz
A kétszínű vajas keksz tésztája felhasználás előtt – zárt dobozban vagy fóliába csomagolva – hetekig tárolható a hűtőben, majd villámgyorsan, kb. negyed óra alatt összeállítható és megsüthető.
Hozzávalók 25-30 darabhoz
40 dkg finomliszt
12 dkg porcukor
30 dkg teavaj
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 megmosott (bio)citrom lereszelt héja
2 tojássárgája
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tojásfehérje
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a kemény – felkockázott – vajat egy tálban gyors mozdulatokkal morzsaszerűvé dolgozzuk össze. Válasszuk ketté. A kakaós változathoz adjuk a két evőkanál kakaóport és egy tojássárgáját, majd gyúrjuk össze. A fehér tésztához adjuk a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját, s ezt is gyúrjuk össze. A tésztacipókat felhasználás előtt tegyük a hűtőbe.
A keksztekercs összeállítása: enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 4-5 milliméteresre a tésztát. A tésztalapokat helyezzük egymásra. A lapok közé kenhetünk tojásfehérjét, de enélkül is szépen összeáll. A tésztalapokat szorosan tekerjük fel, majd vágjunk belőle kb. fél centi vastag szeleteket. A kekszeket sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben süssük 8-10 percig.
A teasütemény zárt dobozban hetekig eláll.
Fotó: Életszépítők
Termékajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.