Diós kürtőskalács házilag

hirdetés

Sokféle receptet kipróbáltam házi kürtőskalácshoz, ez vált be a legjobban. Mann Endre Sütemények és édességek c. 1965-ös kiadású receptkötetéből való, némileg módosítottam. A tésztája nem túl édes, aki édesen szereti, adhat hozzá cukrot. (Szerintem felesleges, mert diós-cukorban van megforgatva.)

Érdemes beszerezni kürtőskalács készítő szettet hozzá, sok webáruházban fellelhető, 1000-2000 forint közötti áron kínálják. Én 4 részes szettet használtam.

Hozzávalók 4 db kürtőskalácshoz

1/2 kg finomliszt

75 g olvasztott vaj

1/4 l tej

25 g szárított élesztő

3 tojás sárgája

1 tasak vaníliás cukor

csipetnyi só

kb. 3 dkg olvasztott vaj kenéshez

forgatáshoz: maréknyi durvára vágott dió, vaníliás cukor és barna cukor keveréke

Elkészítés

A tejet langyosítsd meg, majd keverd benne össze az élesztőt.

A lisztet szitáld keverőtálba, add hozzá a vajat, az élesztős tejet, a tojássárgákat, a sót és dolgozd össze. Kevés lisztet még felvehet. Ruganyos tésztát kell kapnod. Nem kell keleszteni.

A fa hengereket kend be vajjal.

A tésztából csippents almányi darabokat, és sodorj belőlük vékony – kb. egy centis – rudat, majd alulról kezdve tekerd rá a formára úgy, hogy az egyes menetek egymásba érjenek. (Ha nem ér végig, folytasd újabb tésztarúddal.)

A négyes szettel két részletben tudod megsütni a kürtőskalácsot – így tudod forgatni sütés közben. Nyomkodd laposra a feltekert tésztát, majd kend meg olvasztott vajjal.

A maréknyi cukros diót szórd sütőpapírra, majd hempergesd meg benne a feltekert tésztát. 

Tedd a kalácsokat a fém tartóba, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon – légkeverőn – süsd kb. 20 percig.

A megsült kürtőskalácsokat késsel kissé lazítsd fel, így könnyebben leválik a fa hengerről.

 

hirdetés

Mesterházy Mónika

főszerkesztő

2012-ben indítottam el az Életszépítőket, saját kedvtelésre. Eleinte csak a Facebookon létezett, majd 2013-ban magazin született belőle. Nem mindig volt könnyű kitartani mellette, de a hitem valahogy mindig továbbvitte. Hálás vagyok mindazoknak, akik ebben jó szívvel, hozzáértőn segítettek. 2017. októberétől Szépítők Magazinként megy tovább. A lényeg nem változik: vagyunk, akik voltunk „Életszépítőkként”, azt adjuk továbbra is, amit hűséges Olvasóink megszoktak, s talán el is várnak tőlünk. Végzettségem szerint szociális munkás, mentálhigiénés szakember vagyok, újságíró, kiadványszerkesztő, intézményi kommunikátor. Papírok, szakmák, szerepek... Anya vagyok, társ, és ebben szeretnék igazán jó lenni.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás