Diós kürtőskalács házilag
Sokféle receptet kipróbáltam házi kürtőskalácshoz, ez vált be a legjobban. Mann Endre Sütemények és édességek c. 1965-ös kiadású receptkötetéből való, némileg módosítottam. A tésztája nem túl édes, aki édesen szereti, adhat hozzá cukrot. (Szerintem felesleges, mert diós-cukorban van megforgatva.)
Érdemes beszerezni kürtőskalács készítő szettet hozzá, sok webáruházban fellelhető, 1000-2000 forint közötti áron kínálják. Én 4 részes szettet használtam.
Hozzávalók 4 db kürtőskalácshoz
1/2 kg finomliszt
75 g olvasztott vaj
1/4 l tej
25 g szárított élesztő
3 tojás sárgája
1 tasak vaníliás cukor
csipetnyi só
kb. 3 dkg olvasztott vaj kenéshez
forgatáshoz: maréknyi durvára vágott dió, vaníliás cukor és barna cukor keveréke
Elkészítés
A tejet langyosítsd meg, majd keverd benne össze az élesztőt.
A lisztet szitáld keverőtálba, add hozzá a vajat, az élesztős tejet, a tojássárgákat, a sót és dolgozd össze. Kevés lisztet még felvehet. Ruganyos tésztát kell kapnod. Nem kell keleszteni.
A fa hengereket kend be vajjal.
A tésztából csippents almányi darabokat, és sodorj belőlük vékony – kb. egy centis – rudat, majd alulról kezdve tekerd rá a formára úgy, hogy az egyes menetek egymásba érjenek. (Ha nem ér végig, folytasd újabb tésztarúddal.)
A négyes szettel két részletben tudod megsütni a kürtőskalácsot – így tudod forgatni sütés közben. Nyomkodd laposra a feltekert tésztát, majd kend meg olvasztott vajjal.
A maréknyi cukros diót szórd sütőpapírra, majd hempergesd meg benne a feltekert tésztát.
Tedd a kalácsokat a fém tartóba, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon – légkeverőn – süsd kb. 20 percig.
A megsült kürtőskalácsokat késsel kissé lazítsd fel, így könnyebben leválik a fa hengerről.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.