Diós kürtőskalács házilag

Sokféle receptet kipróbáltam házi kürtőskalácshoz, ez vált be a legjobban. Mann Endre Sütemények és édességek c. 1965-ös kiadású receptkötetéből való, némileg módosítottam. A tésztája nem túl édes, aki édesen szereti, adhat hozzá cukrot. (Szerintem felesleges, mert diós-cukorban van megforgatva.)

Érdemes beszerezni kürtőskalács készítő szettet hozzá, sok webáruházban fellelhető, 1000-2000 forint közötti áron kínálják. Én 4 részes szettet használtam.

Hozzávalók 4 db kürtőskalácshoz

1/2 kg finomliszt

75 g olvasztott vaj

1/4 l tej

25 g szárított élesztő

3 tojás sárgája

1 tasak vaníliás cukor

csipetnyi só

kb. 3 dkg olvasztott vaj kenéshez

forgatáshoz: maréknyi durvára vágott dió, vaníliás cukor és barna cukor keveréke

Elkészítés

A tejet langyosítsd meg, majd keverd benne össze az élesztőt.

A lisztet szitáld keverőtálba, add hozzá a vajat, az élesztős tejet, a tojássárgákat, a sót és dolgozd össze. Kevés lisztet még felvehet. Ruganyos tésztát kell kapnod. Nem kell keleszteni.

A fa hengereket kend be vajjal.

A tésztából csippents almányi darabokat, és sodorj belőlük vékony – kb. egy centis – rudat, majd alulról kezdve tekerd rá a formára úgy, hogy az egyes menetek egymásba érjenek. (Ha nem ér végig, folytasd újabb tésztarúddal.)

A négyes szettel két részletben tudod megsütni a kürtőskalácsot – így tudod forgatni sütés közben. Nyomkodd laposra a feltekert tésztát, majd kend meg olvasztott vajjal.

A maréknyi cukros diót szórd sütőpapírra, majd hempergesd meg benne a feltekert tésztát. 

Tedd a kalácsokat a fém tartóba, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon – légkeverőn – süsd kb. 20 percig.

A megsült kürtőskalácsokat késsel kissé lazítsd fel, így könnyebben leválik a fa hengerről.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =

hirdetés