Őszi szép: a Velencei-hegység vadregényes lankái. A falu, ahol minden telek panorámás

Néhány őszi képet hoztunk a Velencei-tóról és a közelben található Nadap községből.

A találó mondás szerint Nadapon minden telek panorámás. Nadap község a Velencei hegység keleti végének lankáin elhelyezkedő település, rendkívül szép fekvésével méltón sorakozik a Velencei-tó északi részének másik két településéhez, Pákozdhoz és Sukoróhoz.

 

A XX. század első felében mintegy 700 fős település túlnyomóan német nemzetiségű volt, akik ősei a XVIII. században telepítették be a török háborúk során elpusztult településre. A lakosság szőlő és gyümölcstermeléssel, valamint állattenyésztéssel foglalkozott. A II. világháború után a lakosság több mint kilencven százalékát kitelepítették Németországba, a faluban mindössze hat család maradt. Helyükre Nógrádból bányász családokat telepítettek, aki nem igazán értettek a mezőgazdasághoz, a korábbi virágzó szőlőkultúra elpusztult, a terület elvadult. Nadap lélekszáma a felére csökkent.

A település mintegy ötven évig csipkerózsika álmát aludta, lassú sorvadásra ítélve. Volt ennek előnye is, hiszen eredeti faluképét nagyrészt megőrizte. Mára – több éves munka eredményeként – a község igen felkapottá vált, üdülők, új lakóházak épültek. Továbbra is megmaradt az ékszerdoboz jellege, a régi faluképet önkormányzati rendelet védi. (forrás: www.nadap.hu)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + 8 =

hirdetés