Horribilis fűtésszámla? Büszke háztulajdonosok, akik nem ismerik ezt a jelenséget. November második hétvégéjén ismét kinyitnak a passzívházak

A fotón az első magyar passzívház látható, a felvétel a közelmúltban készült. A szadai családi ház volt az első épület Magyarországon, amely minden szempontból megfelelt a német minősítési szabványnak. 2009-ben valósult meg, történetét korábban már bemutattuk, itt olvasható az összeállítás.

A szadai passzívházról hét év elteltével is elmondható, hogy kiválóan működik, energiafogyasztása kiszámítható és tartósan alacsony a fűtési időszakban is. Balogh György építtető nem bánta meg a döntését. – Jó döntés volt, racionális befektetés – mondja. Ráadásul nem került sokkal többe, mint egy normál új építés, fix költségkeretből kellett kihozni, és sikerült (a bekerülési érték 2009-es árakon négyzetméterre vetítve 240 ezer forintra jött ki). A szadai ház jól példázza, hogy egy passzívház nem feltétlenül drága, s nem is feltétlenül kockaépület. A nyeregtetős lakóház semmivel nem rí ki a környezetéből.

Az érdeklődőknek 2009 óta minden novemberben – a hónap második hétvégéjén – lehetőségük van arra, hogy megnézzenek néhány magyar passzívházat, jellemzően magánépíttetők által létesített lakóépületet. A programok díjmentesen látogathatók. A német Passzívház Intézet Passive House Institute által elindított Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok nemzetközi programsorozathoz 2009-ben csatlakoztak magyar passzívház építtetők, -tervezők és -kivitelezők, az épületlátogatásokon ők fogadják a látogatókat.

2017-ben már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. szakmai programsorozatot világszerte, a hazai programot a Passzívház Magyarország Egyesület (PHM) fogja össze. Az egyesület tagjai több tucat passzívház tervezésében, kivitelezésében közreműködtek 2009 óta, többen közülük minősített passzívház-oktatóként is tevékenyek.

Az alábbi térképen látható, hogy 2017-ben mely országok csatlakoztak Nemzetközi Passzívház Nyílt napok programjához >>

Miért érdemes részt venni a nyílt napokon?

Első kézből ismerhetők meg a hazai megépült vagy építés alatt álló passzívházak, alacsonyenergiás házak, az érdeklődők tájékozódhatnak a részletekről, kérdéseket tehetnek fel a közreműködőknek, épülettulajdonosoknak.

A november második hétvégéjén látogatható passzívházak és alacsonyenergiás épületek körét, a nyílt nap időpontjait a https://passzivhaznyiltnapok.blogspot.hu weboldalon teszik közzé a szervezők. A programok ingyenesek, de a részvételi szándékot előre jelezni kell, a befogadható létszám korlátozott, a részvételről a jelentkezési sorrend dönt. Érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: phnyiltnap2017@gmail.com 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =

hirdetés