Az otthon lelke. A konyhában ne a dizájn diktáljon, hanem a praktikum!
A lakás, ház lelke a konyha. Ezzel a gondolattal nyilván azok tudnak egyetérteni, akik háztartást vezetnek, szeretnek főzni. Ha nem magunk tervezzük és építjük meg (a házzal együtt), a konyhát készen kapjuk, és szerencsés esetben minden szempontból meg is felel az igényeinknek. Egy kevéssé praktikus konyhával is ellehetünk évekig; de ha rendszeresen, napi szinten sütünk-főzünk benne, erősen meghatározza a jól-létünket, bosszantó, ha nincs elég hely tárolásra, kicsi a munkafelület, és valahogy sok minden nem esik kézre. Sok energiát elvesz, ha az előkészületek, az ételkészítés és a mosogatás is kész zsonglőrködés… Hogy mennyire nem ideális a konyha, amit használunk, sokszor csak menet közben derül ki, sok édeskeserű tapasztalattal, melyeknek hasznát vehetjük a felújítás során.
A konyhafelújítás komoly munka, és költséges is, megéri rá elegendő időt szánni. Az online konyhatervező programok segítségül hívhatók tervezéshez, előtte jól mérjük fel a rendelkezésre álló területet, és pontosan gondoljuk végig, mit szeretnénk: részleges vagy teljes felújítást. A teljes felújítás mellett szól, hogy ez esetben rendszerben, egységben gondolkodhatunk, átköltöztethetjük a mosogatót, új helyre kerülhet a tűzhely, a hűtő stb.
Rengeteg inspiráló fotót találunk az interneten szebbnél szebb konyhákról; elleshetünk tippeket, ötleteket, de nem érdemes „másolásba” kezdeni. A konyhát a saját ízlésünkre és a lakás adottságaihoz kell alakítani. A tárolás megoldása kardinális kérdés, nálunk pontosabban nem tudja senki, milyen eszközöket kell elnyelnie; fontos, hogy a megfelelő helyekre kerüljenek a fiókos, pakolós szekrénnyek, a tárolás megoldása jelenti az egyik húzósabb tételt a konyhagépeken kívül.
Praktikusak a nyitott fali polcok, de az ajtós szekrények rendezettebb hatást keltenek, mint a polcokra étkészletek, poharak, élelmiszerek. Ráadásul porosodnak is, több idő megy el a takarításra. A munkapulon ugyancsak sok minden tárolható, evőeszközök, fűszerek, olajok stb., de ha telepakoljuk a munkafelületet, azzal a saját dolgunkat nehezítjük… A körbeülhető konyhasziget nálunk jó ötletnek tűnt, de nem vált be, akadályozta a közlekedést. Ez csak néhány saját tapasztalat, nyilván mindenkinek megvan a sajátja, a lakás adottságaihoz és a lehetőségekhez mérten – érdemes ezeket a felújítás előtt sorra venni.
Konyhasziget, nyitott polcok – nálunk nem vált be
A konyha kapcsán gyakran hallható fogalom az ergonómia. Az ergonómia tudománya abban segít, hogy a test méreteihez, arányaihoz a lehető legjobban illeszkedjenek a konyhai műveletek, amelyeket végzünk. Ezáltal sokkal kevesebb lehet a felesleges lépés, mozdulat, hajolgatás, és időt is nyerünk. Ha egy családban mindenki használja a konyhát, nyilván kompromisszumos megoldásra kell jutni, de léteznek ún. ergonómiai aranyszabályok. (Én például balkezes vagyok, jobbkezes konyhánk van.) A konyha kialakítása során érdemes a munkafolyamatok sorrendjét figyelembe venni: tárolás – előkészítés – tisztítás – összeállítás – főzés – tálalás – mosogatás. Lehetőleg a sor elejére (tárolás) kerüljön a hűtő.
Sokan azt javasolják, hogy a mosogató és a tűzhely közötti terület legalább 1,5 méter hosszú legyen, hiszen itt végezzük az összes előkészítő munkálatot és általában a tálalás előkészítését is.
Összegyűjtöttünk még néhány szempontot: az alsó szekrény magassága legalább 90 centiméter legyen, idális esetben a csípőig érjen. Az alsó szekrénynek legyen lábazata, amely mélyebben kezdődik, így a lábunkat be tudjuk alá csúsztatni és ezáltalá kényelmesebben dolgozhatunk. A mélysége lagalább 5-10 centi legyen.
A gyakran használt tányérok, eszközök lehetőleg legyenek a csípőnk és szemmagasságunk közötti sávban. Ennél mélyebbre, magasabbra a ritkábban használt eszközök, alapanyagok kerüljenek.
Az alsó és felső szekrény között legalább 45-50 centi széles sávot érdemes hagyni, ezáltal a felső szekrény szemmagasságba kerül, de nem zavarja a munkafelületre való rálátást. A két szekrénysor közötti távolságot vízálló, könnyen takarítható burkolattal fedjük el.
A mosogató és a tűzhely közötti munkafelülethez minél közelebb érdemes kialakítani néhány konnektort is, hiszen itt fogjuk használni a vízforralót, elektromos kávéfőzőt, turmixgépet, kenyérpirítót stb. Fontos, hogy az elektromos eszközökhöz tartozó kábelekkel is okosan számoljunk, hogy ne legyenek útban.
Nagyon fontos a megvilágítás is! A nem megfelelő erősségű vagy rossz szögből érkező fény sokat ronthat a legjobb konyhán is. Más-más erősségű világítótesteket érdemes betervezni; legyen olyan lámpa, ami az egész konyhát jól megvilágítja, olyan, amely a teljes vagy részleges munkafelületet világítja be, és érdemes ún. éjszakai fényt is bevetni (felső szekrények alá), kellemes hangulatot teremt az esti órákban.
A konyháról azt is szokás mondani, hogy az otthon lelke. A főzés nem mindig és nem mindenkinek öröm, de egy jól megtervezett konyha sokat segíthet abban, hogy a „muszájfőzéseket” se érezzük tehernek, az örömfőzés pedig vegytiszta öröm legyen.
A cikkhez a BOOOK gondozásában megjelent 500 tipp takarékos háziasszonyoknak c. kiadványból használtunk fel néhány részletet. A cikk közreadásának időpontjában jelentős kedvezménnyel szerezhető be innét >>
Hamarosan bemutatjuk, hol készülnek a Szépítők Magazinon bemutatott receptek.
Fotók: pixabay, pexels
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.