Hogyan töltsünk hurkát és kolbászt házilag?
Manapság, amikor szinte mindent készen kaphatunk a boltok polcairól válogatva, a készételek is igencsak népszerűek lettek. Ugyanakkor szerencsére nagyon sokan törekednek arra, hogy minél több igazán házias ízt csempésszenek a konyhába, és amit lehet, saját maguk készítsenek el. Ez a cikkünk most pontosan nekik szól. Adunk néhány tippet, mire érdemes figyelni, ha mi magunk szeretnénk elkészíteni a legfinomabb hurkát és kolbászt a családunknak.
Ha igazán kitűnő alapanyagokat és kellékeket keresünk a házi hurka- és kolbászkészítéshez, akkor érdemes átböngészni az ArthurMarket disznóvágáshoz ajánlott termékek kínálatát.
Milyen fűszert használjunk?
Ha hurkát vagy kolbászt töltünk, a fűszer kiemelten fontos. Minden háziasszony tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen fűszereket használunk, hiszen ez igen nagymértékben fogja befolyásolni az elkészült húsáru ízét és akár az állagát is. Ha nincs igazán jó, bevált családi receptünk, érdemes már előre elkészített fűszerkeveréket vásárolnunk, amelyet kifejezetten hurka- vagy kolbásztöltéshez ajánlanak, így biztosan nem tudunk melléfogni.
Természetes vagy műbél?
A másik nagy kérdés, hogy milyen belet válasszunk a töltéshez. Két fő típus közül válogathatunk: természetes bél vagy műbél. A természetes bélnek alapos előkészítésre van szüksége: ki kell mosni és tisztítani, ami időigényes lehet. Cserébe azonban egy teljesen ehető burkot kapunk, ami jól is néz ki és igen ízletes is. A töltés azonban kezdőként kihívás lehet a természetes béllel, ugyanis elég nagy gyakorlatot igényel, ha igazán szép végeredményt akarunk.
Ezzel szemben a műbelek praktikusabb alternatívát jelentenek, és másabb velük dolgozni is. Nem kell hosszasan tisztítani, csak egy gyors átmosás elegendő, mielőtt beletöltjük a húst. Rugalmas anyaguknak köszönhetően sokkal egyszerűbb és gyorsabb velük a töltés, az eredmény egyenletesebb és szebb lesz, viszont a műbél sajnos nem ehető.
Hogyan kössük el a végeket?
A hurka vagy kolbász végeinek elkötése alapvető lépés, amely nem tűnik nagy kihívásnak, mégis fontos róla beszélni. Ugyanis ha nem megfelelő az elkötés, akkor a munkánk pillanatok alatt kárba mehet. A végek megkötéséhez használhatunk például zsineget, aminek a használata egyszerű és kényelmes, de ha nagyobb mennyiséget készítenénk, mert szeretnénk feltölteni a fagyasztóládát, érdemes beruházni egy klipszelőgépre. Ez az eszköz nemcsak gyorsabbá teszi a munkát, hanem precízebb megoldást is kínál.
Készítsünk füstölt kolbászt
A füstölés tartósítani tudja a kolbászt, ráadásul egy igen kellemes füstös-aromást ízt is ad neki. A tartósítás jól jön például akkor, ha sokáig szeretnénk tárolni úgy, hogy közben sem a színe, sem az állaga ne változzon, de nem akarjuk feltétlenül a fagyasztóba tenni. Mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő fát használjunk a füstöléshez, hogy a lehető legfinomabb legyen az elkészült kolbász vagy hurka.
Összességében nem bonyolult dolog a házi kolbász és hurka elkészítése, csak egy kis türelem és lehetőleg a legjobb minőségű alapanyagok és eszközök kellenek hozzá.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.