Porcelánfehér főzött gyurma házilag szódabikarbóna, étkezési keményítő és víz felhasználásával

A porcelánfehér főzött gyurma receptjét korábban már bemutattuk, ráadásul ez az egyik legnépszerűbb csináld magad! összeállításunk. Többen megkerestek minket az olvasók közül, hogy elmondták, a recept nem vált be, nem sikerült elkészíteniük a gyurmát. Ezen felbuzdulva újra megcsináltam, ezúttal nem pohárral, hanem konyhai mérleggel mértem ki a hozzávalókat. A gyurma tökéletes állagú lett – a receptben megadott mennyiségek pontosak, öt perc főzésidő után a keverék kellően besűrűsödött. 

Összetevők

A megadott mennyiség 15-20 közepes dísz készítésére elegendő

125 g víz

60 g keményítő (lehetőleg búzakeményítő, burgonyakeményítő, a kukoricakeményítő enyhén sárgás színű, nem ad tökéletesen fehér végeredményt)

220 g szódabikarbóna (nagyobb kiszerelésű, nem étkezési célú szódabikarbóna több üzletben beszerezhető)

Elkészítés

Az összetevőket egy tiszta lábasban keverjük össze. (Alaposan megtisztított munkafelületet és eszközöket használjunk, mert hófehér massza minden apró szennyeződést felvesz.)

Kezdjük el főzni közepes lángon (elektromos tűzhely 5-ös fokozatán főztük), folyamatosan keverve. Ahogy a víz elkezd melegedni, a híg massza besűrűsödik, előbb pudingállagúra, majd egészen sűrű, már nem keverhető masszává. Öt percnyi főzésidő alatt megkaptuk a megfelelő állagot. Fontos, hogy főzés közben folyamatosan keverjük! A massza vékony rétege így is az edény aljára tapad, de könnyen eltávolítható.

A gyurmaállagú masszával azonnal dolgozhatunk, de hagyjuk kicsit hűlni. Ahogy hűl, még jobb állaga lesz. Jót tesz neki, ha pár percig gyúrjuk nyújtás előtt. (Ha nem használjuk fel rögtön, csomagoljuk fóliába, mert levegőn hamar száradni kezd, kérgesedik.)

A masszát tiszta sodrófával nyújtsuk kb. fél centi vastagságúra (ne legyen túl vékony!), majd szúrjuk ki tetszőleges formára. Nem kézzel, hanem szilikon lapáttal emeltük át a kiszúrt díszeket a munkafelületről a tálcára, így nem deformálódtak.

A massza egyik felét 1 teáskanálnyi foszforeszkáló pigmentponttal gyúrtam össze, a másik felét 1 teáskanálnyi fehér csillámporral (glitter). A díszek egy része sötétben világít, a másik gyönyörűen csillog (a fotók nem adják vissza).

A kinyújtott gyurmába horgolt csipketerítővel nyomtam mintát; a masszára terítettem, sodrófával áthengereltem. A díszek másik részét – kiszúrás előtt – betűnyomdával mintáztam. 

A díszeket fektessük sütőpapírra és levegőn hagyjuk megszáradni. Két-három nap alatt tökéletesen kiszáradnak, szinte törhetetlen keménységűre.

Akiknek nem sikerült, próbálják meg újra – működnie kell! Sok sikert!

szodabikarbona_feher_disz

szodabikarbona_feher_disz1

szodabikarbona_feher_disz2

szodabikarbona_feher_disz3

szodabikarbona_feher_disz11

szodabikarbona_feher_disz12

szodabikarbona_feher_disz13

szodabikarbona_feher_disz16

szodabikarbona_feher_disz14

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 2 =

hirdetés