„A természet erejét nem lehet legyőzni.” Az időjárás és a történelem. Könyvajánló

Az időjárás és a történelem. Özönvíz, szárazság, jégkorszakok, éhínség, népvándorlás. Ezzel a címmel jelent meg Marcus Rosenlund könyvének magyar kiadása. A finn szerző rádiós újságíró, szerkesztő, népszerű tudományos műsorai által vált ismertté. Tevékenységét Topelius-díjjal jutalmazták 2015-ben. Rosenlund a tudományról mindenki számára érthető és érdekfeszítő módon képes beszélni és írni. Első könyve komoly kutatómunka eredménye, informatív, olvasmányos. Sokakat foglalkoztató témát jár körbe, olyan jelentős történelmi korszakok, események felelevenítésével, melyek alakulásában az időjárás komoly szerepet játszott.

– Anyai nagyapám sok történetet mesélt a háborúról (…). Mindig hangsúlyozta, hogy Finnország annak köszönhette, hogy meg tudta védeni magát, hogy a finn katonák jobban fel voltak készülve a fagyokra. (…) Nagyapám épségben tért haza a frontról, de örökké a hőmérőt leste. Évtizedeken át napi háromszor feljegyezte (…) az aktuális hőmérsékleteknek, az időjárásnak és a szélnek az adatait, még a ’90-es években is. (…) Nagyapám nyomdokait követve én is lelkes amatőr meteorológus lettem – írja a könyv előszavában a szerző.

S hogy miről is szólnak az általa lejegyzett történetek? Arra világítanak rá, hogy a természet erejét nem lehet legyőzni, és ez a legnagyobb birodalmak sorsát is képes eldönteni. Ilyen megközelítésben ritkán nézünk az emberiség történetére, pedig számos olyan sorsdöntő korszak van, melyeket mondjuk egy hatalmas vihar vagy egy kis jégkorszak irányított, alakított.

A Cser Kiadó gondozásában megjelent 288 oldalas könyv számtalan izgalmas példát sorol a szélsőséges időjárás okozta drámai eseményekre az őskortól egészen napjainkig.

Részletek a könyvből

„A családfán a neandervölgyiek voltak a legközelebbi unokatestvéreink, akik mintegy 40 ezer éve tűntek el Európából. Több mint 200 ezer évig éltek ott, az előző interglaciális kor előtti időktől. Úgy alakult, hogy a neandervölgyi ember kihalása előkelő módon – ha szabad ezt a szót ebben az összefüggésben használni – egybeesett ősünk, a cro-magnoni ember színre lépésével. Ez feltehetőleg nagyjából 43 ezer éve történt, talán éppen ennél az útelágazásnál.

Ekkoriban viszonylag élénk lehetett a népmozgás: az éghajlat hirtelen változásával járó időszakok gyakran jelentősebb népvándorlást indítanak el, és a jogkorszaki Európában ez ilyen időszak volt.”

„A mi specialitásunk az alkalmazkodás. Szinte bármihez alkalmazkodunk, jóhoz és rosszhoz is. Még a magunk által okozott, végső soron rendkívül pusztító éghajlatváltozáshoz is, feltéve, hogy kellően lassan történik. Mármint emberi lépték szerint lassan, hiszen amit mi lassúnak találunk, az a természet ősi mércéje szerint villámgyors fordulat.” 

„Az időjárás megváltoztatta a világot – és bennünket. Cserébe mi is megváltoztattuk a világot – és az időjárást.”

„Az úgynevezett klímaszkeptikusok előszeretettel hangsúlyozzák, hogy az éghajlat mindig is változott. Ez igaz is, akadnak és mindig is bőven akadtak természetes mechanizmusok, amelyek révén az éghajlat változik (ugyanakkor a természetes és az ember okozta éghajlatváltozások nem egymást kizáró jelenségek). A holocén korban a legdrámaibb természetes éghajlatváltozások a hűlés irányába hatottak. A holocén kezdete óta kilenc különösen hideg, gyakran szárazsággal kísért időszakot azonosítottak. Ezek nagyjából 1500 éves időközönként követték egymást. És a jele szerint ezek mind egybeesnek civilizációnk történetének kritikus szakaszaival. Senki sem tudja pontosan, min alapulhatnak ezek az események: vajon a napsugárzás ritmikus változásaihoz vagy a tengeráramok ciklikus alakulásához van közük. Egyáltalán valódi ciklusról van szó vagy statisztikai véletlenekről?”

„Nyilvánvaló, hogy az éghajlatváltozás világunk és civilizációnk hatalmas átalakulását hozza majd. Hogy a változások pontosan mekkorák és mennyire fájdalmasak, az a könyv írásának pillanatában bizonyos mértékben még rajtunk múlik. De ha cselekedni akarunk, akkor már a 11. órában járunk. Sokan elkerülhetetlenül szenvedni fognak vagy meghalnak. (…) A mostani komoly éghajlatváltozás. Minden idők egyik legkomolyabbika. Belegondolni is szédítő.”

 

A tartalomból

A nagy vihardagály

Ahol egykor jártunk (és ők is jártak)

Üdv a holocénban

Az időjárás istenei protestánsok

Kamikaze – az istenek szele

Álom a zöld országról

A Dogger-föld, az Északi-tenger Atlantisza

Vulkáni telek és halálos ködök

Európa legnagyobb és legszomorúbb pillanata

A gumó, amely jóllakatta Európát

 

Magyar fordítás: Patat Bence

A könyv a Cser Kiadó weboldalán megrendelhető, könyvesboltokban is beszerezhető

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =

hirdetés