Ezt a 10 gyógyhatású fűszert érdemes rendszeresen fogyasztani
Az egészséges étrend elképzelhetetlen fűszerek nélkül. Sok fűszernövény, és ezek szárított, őrölt változata gyógynövény is egyben. Tíz olyan fűszert ismertetünk, amelyek kifejezetten kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek, gyógyító, természetes étrendkiegészítők, emellett kellemes ízt adnak az ételeinknek.
Kurkuma
Erős gyulladáscsökkentő hatású és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumint gyakran használják az ízületi gyulladás kezelésére és a szív- és érrendszer támogatására.
Fahéj
A fahéjban található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és stabilizálni a vércukorszintet. A fahéj fogyasztása az össz- és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszik, ezenkívül kedvező hatással van az emésztésre is. Magas vérnyomás esetén ajánlott a fogyasztása. „Okosító” fűszernek is tartják.
Oregánó
Gazdag antioxidánsokban és olyan vegyületekben, amelyek segíthetnek a fertőzések elleni küzdelemben és az immunrendszer erősítésében. Erős baktériumölő hatása van, természetes antibiotikumként szolgál. Enyhíti a légúti megbetegedések kellemetlen tüneteit, gyorsítja a gyógyulási folyamatot és az idegeket is nyugtatja.
Fokhagyma
A fokhagymában található allicin nevű vegyületnek antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek megelőzni a betegségeket és támogatják az immunrendszert.
Kakukkfű
A kakukkfűben található vegyületek vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezenkívül a növény segíthet a légzőszervi problémák enyhítésében is, hatóanyagai nyugtatják a torkot, a garatot, a hangszálakat, feloldják a letapadt nyákot, elősegítik a köpetképződést.
Bazsalikom
A bazsalikomban található antioxidánsok segíthetnek a gyulladások csökkentésében és a szabadgyökök elleni védekezésben, vagyis lassítja a bőr öregedését. Emellett segíthet a stressz csökkentésében és a vérnyomás szabályozásában is.
Gyömbér
A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő hatása vannak, segíthet enyhíteni az emésztési problémákat és a hányingert. Ezenkívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert.
Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, védi a sejteket, jó a káros szabadgyökök ellen is, lassítja az öregedési folyamatot. A rozmaringban található vegyületeknek antimikrobiális (vírus- és baktériumölő) hatása is van.
Petrezselyem
A petrezselyem gazdag C-vitaminban és K-vitaminban, valamint antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Támogatja az immunrendszert, az emésztést, hozzájárul az egészséges csontok és fogak megőrzéséhez.
Koriander
A koriander levelei és magjai is használhatók fűszerként. Gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, például A-, C- és K-vitaminban. Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, jó hatásal van a szív- és érrendszerre.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.