Hogyan készül a keményített csipketálka? Mutatjuk!
Horgolt csipketerítőből formás tálkát készíthetünk. Apróságokat tárolhatunk benne, de mécsestartóként is hasznosíthatjuk – a tűzveszély miatt ne hagyományos teamécsessel, hanem LED mécsessel világítsuk meg. A sötét szobában gyönyörű minták vetülnek a falra és a mécses környezetére.
Többféle textilkeményítő van forgalomban, de házilag is készíthetünk keményítőt – jóval olcsóbb és ugyanolyan jól használható.
Szükséges anyagok keményítő oldathoz
1 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 + 3 és 3/4 bögre víz
Elkészítés
Forraljuk fel a 3 és 3/4 bögrényi vizet. Az 1/4 bögre hideg vizet alaposan keverjük össze a kukoricakeményítővel. Ha a víz forrni kezd, folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a keményítős oldatot. Kicsit hagyjuk forrni, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Adagolása: ha vasaláshoz használnánk, szórófejes flakonba töltve adagolhatjuk a kívánt anyagra.
Hogyan készül a keményített csipketálka?
A szükséges anyagok
- kisebb méretű, kerek horgolt csipketerítő (20 centi átmérőjűnél nagyobbat nem célszerű használni, minél kisebb a terítő, annál jobb lesz a tálka tartása)
- keményítő oldat
- közepes méretű, formás öblös alapra (felfújt lufira vagy tálkára)
Kis tálba töltsük a keményítő folyadékot (kevés is elegendő), s ebben áztassuk a csipkét néhány óráig.
Áztatás után nyomkodjuk ki, és simítsuk rá egy tetszőleges méretű felfordított tálkára vagy felfújt lufira. (Ha szükséges, rögzítsük kötöző zsineggel vagy nagyobb gumival a tálhoz/lufihoz.)
Hagyjuk így megszáradni. A keményített csipketálka szépen megőrzi a formáját.
Szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt megszárad, ha radiátorra tesszük a tálkát, gyorsíthatjuk a folyamatot.
Így készíthetünk cukros keményítő oldatot
A receptet Tankó Enikő osztotta meg velünk egy korábbi összeállításban >>
Egy deci vízhez keverjünk 5 evőkanál cukrot. A vizet a cukorral addig melegítsük egy lábasban, amíg áttetszővé válik, azaz az összes cukor feloldódik benne.
Vigyázni kell, hogy ne főzzük, mert a cukor így elveszíti keményítő hatását. Két-három deci vízből érdemes keményítő oldatot készíteni.
A horgolt anyagokat tegyük a kihűlt cukros vízbe, áztassuk benne néhány óráig, majd tetszőleges formára helyezve hagyjuk megszáradni.
Korábbi összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.