Hogyan készül a keményített csipketálka? Megmutatjuk!

hirdetés

hirdetés

Horgolt csipketerítőből formás tálkát készíthetünk. Apróságokat tárolhatunk benne, de mécsestartóként is hasznosíthatjuk – a tűzveszély miatt ne hagyományos teamécsessel, hanem LED mécsessel világítsuk meg. A sötét szobában gyönyörű minták vetülnek a falra és a mécses környezetére. 

Többféle textilkeményítő van forgalomban, de házilag is készíthetünk keményítőt – jóval olcsóbb és ugyanolyan jól használható.

Szükséges anyagok keményítő oldathoz

1 evőkanál kukoricakeményítő

1/4 + 3 és 3/4 bögre víz

Elkészítés

Forraljuk fel a 3 és 3/4 bögrényi vizet. Az 1/4 bögre hideg vizet alaposan keverjük össze a kukoricakeményítővel. Ha a víz forrni kezd, folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a keményítős oldatot. Kicsit hagyjuk forrni, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Adagolása: ha vasaláshoz használnánk, szórófejes flakonba töltve adagolhatjuk a kívánt anyagra.

 

Hogyan készül a keményített csipketálka?

A szükséges anyagok

  • kisebb méretű, kerek horgolt csipketerítő (20 centi átmérőjűnél nagyobbat nem célszerű használni, minél kisebb a terítő, annál jobb lesz a tálka tartása)
  • keményítő oldat
  • közepes méretű, formás öblös alapra (felfújt lufira vagy tálkára)

Kis tálba töltsük a keményítő folyadékot (kevés is elegendő), s ebben áztassuk a csipkét néhány óráig.

Áztatás után nyomkodjuk ki, és simítsuk rá egy tetszőleges méretű felfordított tálkára vagy felfújt lufira. (Ha szükséges, rögzítsük kötöző zsineggel vagy nagyobb gumival a tálhoz/lufihoz.)

Hagyjuk így megszáradni. A keményített csipketálka szépen megőrzi a formáját.

Szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt megszárad, ha radiátorra tesszük a tálkát, gyorsíthatjuk a folyamatot.

Így készíthetünk cukros keményítő oldatot

A receptet Tankó Enikő osztotta meg velünk egy korábbi összeállításban >>

Egy deci vízhez keverjünk 5 evőkanál cukrot. A vizet a cukorral addig melegítsük egy lábasban, amíg áttetszővé válik, azaz az összes cukor feloldódik benne.

Vigyázni kell, hogy ne főzzük, mert a cukor így elveszíti keményítő hatását. Két-három deci vízből érdemes keményítő oldatot készíteni.

A horgolt anyagokat tegyük a kihűlt cukros vízbe, áztassuk benne néhány óráig, majd tetszőleges formára helyezve hagyjuk megszáradni.

 

Korábbi összeállításunk

Gépi, horgolt, vert, madeira: használjuk kreatívan a csipkét! Az összeállítás a fotóra kattintva olvasható

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés