Így locsold kerti- és szobanövényeidet télen!

Azt gondolhatjuk, hogyha kertünket ősszel rendbe tettük és téliesítettük, tavaszig még csak rá sem kell néznünk. Pedig a szabadban hagyott növényeink közül többet ilyenkor is öntözni kell, ha csapadékmentesen telnek a téli hónapok. A teleltetett cserepes növényeink és szobanövényeink is másféle gondozást igényelnek, mint nyáron.

Szobanövények öntözése

A meleg, fűtött szobában tartott cserepes növényeket – amelyek egész évben fejlődnek, és nincs nyugalmi időszakuk – ugyanolyan rendszerességgel kell öntözni, mint nyáron.
Egyes szobanövények kevésbé jól tűrik a meleg, száraz levegőt, ezeknél általában levélcsúcs-barnulást figyelhetsz meg. Vízzel permetezd leveleiket vagy töltsd meg a cserepük alátétjét kaviccsal, és ezeket spricceld rendszeresen vízzel. Így fokozod a növények környezetében a páratartalmat.

Teleltetett növények öntözése

Fotó: flickr, F. D. Richards

Azok a növények, amelyek télen hűvösebb, azaz 18 C°-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben vészelik át a telet, mérsékeltebb locsolást igényelnek. Viszont nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon a földjük.

Fagytűrő, cserepes növények öntözése

Fotó: flickr, F. D. Richards

A szabadban hagyott cserepes növényeid öntözéséről se feledkezz meg, ha a téli napok szárazságban telnek. De ezt mindig csak fagymentes időben tedd meg!

Kerti növények öntözése

Bizony hetek is eltelhetnek úgy, hogy nem esik az eső vagy a hó. Viszont nagyon fúj a szél, ami által az örökzöld növények még több nedvességet párologtatnak el. Ezért ezeket a növényeket száraz, fagymentes időszakokban öntözni kell, nehogy kiszáradjanak tavaszra.

Szerző: Molnár Klaudia 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 17 =

hirdetés