Lehet-e az orchideát „nyaraltatni” a szabadban? Igen! Kifejezetten jót tesz a növénynek, de figyelni kell néhány dologra! Tippek, tapasztalatok

A kereskedelmi forgalomban legelterjedtebb pillangó Phalaenopsis orchideákból – pillangó orchideákból – van szerkesztőnknek egy szép gyűjteménye. Növényeit évek óta gondozza, némelyiket már 10-12 éve. Az orchideák egymás mellett az ablakpárkányon, illetve az ablak közelében díszelegnek. Megfelelő hely számukra, a növények szinte folyamatosan virágoznak, pár hónapos pihenőidőt iktatnak be. Itt található néhány tipp gondozáshoz:

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy nem szabad kidobni az elvirágzott orchideákat, itt olvasható:

A nedves, páradús élőhely miatt a trópusi orchideáknak nyáron a szabadban ideálisabb körülményeket tudunk teremteni, mint a lakásban, de körültekintően kell a növényeket elhelyezni a teraszon vagy a kertben. Kora nyártól kitelepíthetjük a növényeket a szabadba, október elején célszerű a lakásba visszavinni.

Az orchideák nagy része nem bírja a követlen napfényt, ezért ha nem tudunk számunkra árnyékos helyet biztosítani, ne próbálkozzunk a szabadtéri neveléssel! Kifejezetten kedveli a meleget, megfelelő páratartalom mellett szűrt napfénynél beindulnak a vegetációs folyamatok. A fotón látható orchideák egy hónapja kerültek ki szerkesztőnk teraszára, azóta új hajtások és bimbók is megjelentek a növényeken. Amíg lakásban vészelték át a meleg évszakot, inkább elhullatták a virágaikat.

Az orchideák csoportosan vannak elhelyezve, de hasonló igényű páfrányokkal, pálmákkal, fikuszokkal is társíthatók. Naponta kapnak finom vízpermetet; az orchidea kifejezetten páraigényes növény. Summa summarum: a lehetőségekhez mérten, némi odafigyeléssel trópusi életkörülményeket tudunk számunkra biztosítani nyaranta a szabadban.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =

hirdetés