Nem kell hozzá áram: hűtsük ételünket, italunkat agyagcserépben!
Mit tegyünk, ha kánikula van, és szeretnénk az élelmiszert vagy az italunkat hűteni, de nincs áram, hűtőszekrény, vagy hűvös földes pince a közelünkben? A megoldás az ősi dupla falú kerámiaedényes hűtés mai változata! A módszert dokumentálhatóan már i.e. 2500 évvel alkalmazták Egyiptomban. Az áram nélkül működő hűtőgépet egy afrikai (nigériai) professzor, Mohammed Bah Abba fedezte fel újra.
Kipróbáltuk (távol a város zajától, „komfortjától”), és valóban működik! Az eredeti afrikai megoldásnál a kerámiacserepet is házilag készítik, mi beértük azzal, amit a kertészetben, illetve a barkácsáruházban be tudtunk készen szerezni. A lényeg, hogy ne mázas cserepet válasszunk hozzá, hanem porózus, vízáteresztő égetett kerámiát. Minél nagyobb az edény átmérője (legfeljebb 50 cm legyen!) és vastagabb az anyaga, annál jobb.
Ezekre lesz szükség
2 db különböző méretű égetett agyagcserép
2 db parafadugó
homok
víz
1 konyharuha, vagy törölköző
Kivitelezése
Lehetőleg kerek cserepet válasszunk, a kisebbik kényelmesen férjen el a nagyobbikban.
Gondosan zárjuk le a cserepek alját – mi parafadugót használtunk. A nagyobbik cserép aljára helyezzünk el 4-5 cm vastagságban homokot – a legjobb a folyami homok, de megfelel a célnak a gyerekek homokozójába való homok is.
Helyezzük el a kisebbik cserepet a nagyobbikban, majd a két cserép közötti rést óvatosan töltsük ki homokkal – ez nagyjából 10 percet vesz igénybe.
Miután ezzel megvagyunk, óvatosan töltsük fel vízzel a homokkal kitöltött rést – ez is 10 percig tart. Vizes törölközővel vagy konyharuhával takarjuk le a kisebbik cserép nyílását, és tegyük a „hűtőgépet” árnyékos, de jól szellőző helyre. Minél melegebb van és nagyobb a szárazság (kisebb a relatív páratartalom) annál jobban fog hűteni!
Működési tapasztalatok
A víz feltöltését naponta kétszer meg kell ismételni, kb. 1-1,5 liter vizet párologtat el a berendezés. A hűtés „motorja” a cserép, külső falán gyöngyöző vízréteg jelenik meg, ami párolgással (halmazállapot változás) hőt von el a cserép belsejéből. Az első kísérleti napon kb. 6-8 óra múlva kezdtünk eredményt kapni, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy beinduljon a folyamat. Hőmérővel ellenőriztük a hőmérsékleteket, a külső hőmérséklet 26 fok volt, a cserép belsejében 18-19 fokot mértünk, vagyis 7-8 fokot tudott hűteni a „berendezés”.
A kerámiahűtő elsősorban zöldségek, gyümölcsök, italok hűtéséhez ideális, a bornak kifejezetten kellemes hőfokot biztosít. Kerti grillezéshez, túlélőtáborokhoz, kiskert tulajdonosoknak, de akár hétköznapi használatra is javasolt az alkalmazása.
Szekér László, okl. építészmérnök
Cikkajánló
Energiafüggetlen menedékház a svájci Alpokban
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.