Nem kell hozzá áram: hűtsük ételünket, italunkat agyagcserépben!

hirdetés

Mit tegyünk, ha kánikula van, és szeretnénk az élelmiszert vagy az italunkat hűteni, de nincs áram, hűtőszekrény, vagy hűvös földes pince a közelünkben? A megoldás az ősi dupla falú kerámiaedényes hűtés mai változata! A módszert dokumentálhatóan már i.e. 2500 évvel alkalmazták Egyiptomban. Az áram nélkül működő hűtőgépet egy afrikai (nigériai) professzor, Mohammed Bah Abba fedezte fel újra.

Kipróbáltuk (távol a város zajától, „komfortjától”), és valóban működik! Az eredeti afrikai megoldásnál a kerámiacserepet is házilag készítik, mi beértük azzal, amit a kertészetben, illetve a barkácsáruházban be tudtunk készen szerezni. A lényeg, hogy ne mázas cserepet válasszunk hozzá, hanem porózus, vízáteresztő égetett kerámiát. Minél nagyobb az edény átmérője (legfeljebb 50 cm legyen!) és vastagabb az anyaga, annál jobb.

 

Ezekre lesz szükség

2 db különböző méretű égetett agyagcserép

2 db parafadugó

homok

víz

1 konyharuha, vagy törölköző

Kivitelezése

Lehetőleg kerek cserepet válasszunk, a kisebbik kényelmesen férjen el a nagyobbikban.

Gondosan zárjuk le a cserepek alját – mi parafadugót használtunk. A nagyobbik cserép aljára helyezzünk el 4-5 cm vastagságban homokot – a legjobb a folyami homok, de megfelel a célnak a gyerekek homokozójába való homok is.

Helyezzük el a kisebbik cserepet a nagyobbikban, majd a két cserép közötti rést óvatosan töltsük ki homokkal – ez nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Miután ezzel megvagyunk, óvatosan töltsük fel vízzel a homokkal kitöltött rést – ez is 10 percig tart. Vizes törölközővel vagy konyharuhával takarjuk le a kisebbik cserép nyílását, és tegyük a „hűtőgépet” árnyékos, de jól szellőző helyre. Minél melegebb van és nagyobb a szárazság (kisebb a relatív páratartalom) annál jobban fog hűteni!

Működési tapasztalatok

A víz feltöltését naponta kétszer meg kell ismételni, kb. 1-1,5 liter vizet párologtat el a berendezés. A hűtés „motorja” a cserép, külső falán gyöngyöző vízréteg jelenik meg, ami párolgással (halmazállapot változás) hőt von el a cserép belsejéből. Az első kísérleti napon kb. 6-8 óra múlva kezdtünk eredményt kapni, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy beinduljon a folyamat. Hőmérővel ellenőriztük a hőmérsékleteket, a külső hőmérséklet 26 fok volt, a cserép belsejében 18-19 fokot mértünk, vagyis 7-8 fokot tudott hűteni a „berendezés”.

A kerámiahűtő elsősorban zöldségek, gyümölcsök, italok hűtéséhez ideális, a bornak kifejezetten kellemes hőfokot biztosít. Kerti grillezéshez, túlélőtáborokhoz, kiskert tulajdonosoknak, de akár hétköznapi használatra is javasolt az alkalmazása.

 

Szekér László

Szekér László, okl. építészmérnök

 

Cikkajánló

monterosa0051

Energiafüggetlen menedékház a svájci Alpokban

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés