Hatékony és környezetbarát: takarítsunk citromsavval!

A citromsav előnyös tulajdonságát többnyire befőzésnél használjuk ki – kiváló tartósítószer. Tisztítószerként is bevethető! Kiválóan oldja a vízkövet, eltünteti a makacs szennyeződéseket, s nem utolsó sorban fillérekből kihozható takarítószer. Nemcsak pénztárcabarát, de környezetbarát megoldás is.

Univerzális vízkőoldó, szinte bármilyen felületen alkalmazható, zománc- és márványfelületekhez nem ajánlják. Oldja a rozsdát, vizes oldatát fehérítéshez, folttisztításhoz is felhasználhatjuk. Vízforraló, kávé- és teafőző esetében többnyire ecetet használunk vízkőoldóként, pedig a citromsav legalább annyira hatásos, ráadásul nincs kellemetlen szaga.

Mosogatószerként is bevethető, a vizes helyiségekben is jó hasznát vehetjük: tisztíthatjuk vele a fürdőkádat, a zuhanyzót, a mosdót, a csaptelepet és a wc-t is. Havonta egyszer a hűtőszekrényt, a mosogató- és mosógépet is átmoshatjuk vele. Zuhanykabin- és ablak tisztításánál is hasznát vehetjük: eltávolítja az üvegről a vízkövet. Akváriumot is könnyedén tisztíthatunk vele.

Hogyan használjuk?

Súrolószerként és folyékony tisztítószerként is hatásos. Ha súrolószerként használjuk, nedves szivacsra szórjunk 1 evőkanálnyi háztartási citromsavat és töröljük át a szennyeződött felületeket. Kicsit hagyjuk állni, majd mossuk át tiszta vízzel.

Ha folyékony tisztítószert készítenénk belőle, két deci vízben oldjunk fel 2 evőkanál citromsavat, öntsük vízpermetező kancsóba, így könnyen tudjuk adagolni. A citromsavval tisztítót felületet, gépeket, edényeket mindig mossuk át alaposan tiszta vízzel!

Időnként a felmosóvízbe is adagolhatunk 3-4 evőkanálnyi citromsavat járólap tisztításához – az oldatot pár percig hagyjuk a járólapon. Citromsavval a fugákban megülő szennyeződések is hatékonyan tisztíthatók.

Háztartási citromsav fél-, egy kilós kiszerelésben beszerezhető több hazai webáruházban. Fél kiló 300 forint körüli áron kapható. A www.argep.hu-n fellelhetők a legjobb beszerzési források.

Fotók: www.thedailygreen.com, theblissfullycontentlife 

 

Ajánló

szodabikarbona600_400

Csodaszer a háztartásban: szódabikarbóna

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 − hat =

hirdetés