Hipp-hopp, Cirrhopp! Kreatív újrahasznosítás mesterfokon: Kinga légies, színes ékszereket készít pillepalackból

Cirrhopp. A játékos márkanevet Balogh Kinga ékszerkészítő alkotta meg újrahasznosított kiegészítőinek. Kinga textillel és pillepalackkal dolgozik, bámulatos érzékkel nyúl a selejtezésre szánt anyagokhoz; keze alatt igényes és esztétikus ékszerré lényegülnek. Kiegészítőire még azok is felfigyelnek, akik nem rajonganak az újrahasznosított kiegészítőkért. 

Kinga 2011 óta dolgozik pillepalackkal, ez volt az első anyag, ami ékszerkészítőként rabul ejtette. Az első hat év a kísérletezés jegyében telt; rengeteg időt felemésztett, mire a Cirrhopp pilleékszerek elnyerték azt a formát és minőséget, amivel már az alkotó is elégedett. Kinga minden egyes pilleékszert kézzel fest, sokféle festéket kipróbált, hogy a technikát tökéletesítse.

– Speciális festéket használok. Ezt az anyagot nem fogja meg bármilyen festék. A festék magyar gyártó terméke, nem okoz irritációt. Különleges, egybefolyt alakzatokat képez a felületen, az akvarell technika jellege köszön vissza benne. Szeretek színekkel dolgozni, nyugtat, ellazít, így az ékszerkészítés számomra önterápia is.

Kinga nikkelmentes alkatrészeket használ pilleékszereihez, melyeket az anyagon szétterülő, vibráló színek keltenek életre. Finomak és légiesek. A minták véletlenszerűnek tűnnek – ez volt a legnehezebb elérni, rengeteg kísérletezés eredménye. A Cirrhopp kiegészítőkre Kinga Etsy és Instagram jelenlétének köszönhetően külföldön is egyre többen figyelnek fel. – Kerestek már meg Kanadából, rendszeresen postázok ékszereket Amerikába és a környező országokba.

A magyar vásárlókat sem nehéz meggyőzni, a Cirrhopp ékszerek kézzel készülnek, minden darab egyedi. Üzenetértékűek; hulladékként kezelt alapanyagból is születhetnek minőségi, igényes termékek.

Gyakran merül fel újrahasznosítással létrehozott kézműves termékek kapcsán a túlárazás kérdése. Az alapanyag ugyan rendelkezésre áll, de az időráfordítást és a technikában rejlő tudást is figyelembe kell venni. Sokan kifejezetten újrahasznosított ékszert keresnek, környezettudatos döntés alapján szavaznak például a Cirrhopp kiegészítőkre. Persze az ár sem lényegtelen; Kinga ügyesen megtalálta az egyensúlyt ebben. 

Kinga jellemzően fülbevalókat készít – erre mutatkozik nagyobb igény -, de nyaklánc is karkötő is szerepel a repertoárjában. 

Névjegy

Balogh Kinga – Cirrhopp

Balogh Kinga, a brand megálmodója 2011 óta tervez és készít újrahasznosítható anyagokból
textilékszereket és kísérletezik PET palackkal is mint alapanyaggal. Eleinte főfoglalkozás mellett készültek az ékszerek, azonban 2012-ben egy váratlan fordulatnak köszönhetően ez a tevékenység vált hivatássá. A tanulmányok és többszörös nekiveselkedések után 2017-ben végre olyan formába kerültek a pillepalack ékszerek, melyek már túlmutatnak a trash-art közhelyein. Akvarellszerű festésüknek köszönhetően szemet gyönyörködtető, színekben tobzódó darabok születtek. Tervei között szerepel a közeljövőben még több értéket képviselő szerepet adni a PET-ékszereknek különböző nemes anyagok kombinálásával.

Kinga fontosnak tartja, hogy átadja másoknak is a technikák egy részének fogásait, hiszen az újrahasznosítás, az értékek megőrzése mindenkit megillet, aki érzékeny erre, így országszerte textilújrahasznosító workshopokat tart. Workshopjain sok óvodapedagógus, tanító vett már részt, mely különösen fontos a következő generáció környezeti és kreatív nevelése szempontjából. Gyermek-workshopok keretében pedig közvetlenül lehetséges a fiatalok ilyenformán való fenntartható fejlődésre nevelése, érzékenyítése.
A személyes cél – a reciklálás mellett- a tiszta forrásból, saját tapasztalatok alapján, saját kezű alkotással való önfoglalkoztatás, önfenntartás és gyermekének való példa- és útmutatás.

 

www.cirrhopp.com

Cirrhopp a Facebookon >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × négy =

hirdetés