Málnabokor a kertben. Tippek ültetéshez, gondozáshoz
A málna az egyik legfinomabb bogyós gyümölcs, ráadásul tápanyagokban is gazdag. Megfelelő ültetéssel és gondozással évekig bőséges termést adhat. Hogyan válasszuk ki a megfelelő helyet? Mikor érdemes ültetni? Milyen gondozást igényel?
Léteznek kora nyáron, ősszel termő málnafajták és folytontermő változatok is.
A málna napfénykedvelő növény, olyan félárnyékos helyre érdemes ültetni, ahol 4-6 órán át éri a napfény. Jó vízáteresztő talajt igényel. Az enyhén savanyú talaj a legjobb számára. A szélvédelemre érdemes figyelni ültetéskor, mivel az erő szél károsíthatja a növényt. Még szélvédett helyen is célszerű karózni, támasztékkal ellátni a bokrot. Kerítés mellé is telepíthetjük.
Kora ősszel érdemes elültetni, amikor a talajban a gyökerek még erősödni tudnak, de a kora tavaszi ültetés is megfelelő lehet.
Ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, keverjünk hozzá komposztot vagy érett trágyát. A bokrok között hagyjunk kb. 50 centi távolságot. Nem szükséges mélyre ásni, elég olyan mélyre helyezni a gyökereket, mintha egy közepes cserépbe ültetnénk. Ültetés után bőségesen kaphat vizet.
Rendszeres öntözés, metszés és gyomirtás
A málnabokor szereti a nedves talajt, de nem tűri az állóvizet. A talaj nedvességét szalma vagy mulcs szétterítésével segíthetjük megtartani. Nyáron célszerű a bokrot rendszeresen öntözni, különösen málnaérés idején. Rendszeresen gondoskodjunk a növény tápoldatozásáról, trágyázásáról, segítsük a savanyú termőközeg fenntartását.
A málnabokor környékét rendszeresen gyomlálni kell, hogy gyomok ne vonják el a növénytől a szükséges tápanyagot.
A kifejlett bokrot évente kétszer ajánlott metszeni, tavasszal a termővesszők ritkító metszését, ősszel pedig a termővesszők visszametszését kell elvégezni.
A málna tárolása, tartósítása
A málnát mindig csak éretten szedjük le, mivel nem utóérő gyümölcs. Általában 2-5 napig marad friss hűtőben, ha száraz és légáteresztő csomagolásban van. Szobahőmérsékleten egy napnál tovább nem javasolt tárolni, mert hamar megpuhul és penészesedik. A málna gondosan becsomagolva mélyhűtőben akár egy évig is eltartható. A tartósítás különleges módja a fagyasztva szárítás, a liofilizálás, melynek során a gyümölcsből nagyon alacsony hőmérsékleten, kivonják szinte az összes vizet (géppel végzik).
A málnát csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes átmosni, mivel a nedvesség felgyorsítja a romlást.
A málna számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: C-, K-, E-vitamin tartalma jelentős, B9- és B3-vitaminban is bővelkedik. Az ásványi anyagok közül a magnézium-, a mangán, a vas-, a kálium- és a kalciumtartalma kiemelkedő.
A málna fogyasztása javítja az emésztést, elősegíti a bélflóra egészségét. Az antioxidánsok csökkentik a gyulladásokat, védik a szívet és az ereket. Alacsony a cukor- és a kalóriatartalma.
A málnából jellemzően lekvár, dzsem, szörp, fagylalt, püré készül; édességek, sütemények, italok közkedvelt alapanyaga. Szárított leveléből ízletes tea főzhető, de bor is készül a gyümölcsből.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.