Mogyorós pirított rizs. Húsmentes egytálétel
Húsmentes tartalmas és ízletes egytálétel. A keleti ízek és fűszerek gazdag világát idézi. A mogyoró kihagyhatatlan összetevője. Ha hússal készítenénk, a tofut csirkemellel helyettesíthetjük.
Hozzávalók
2 csomag tofu
2 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 marék sótlan földimogyoró
5 ek szójaszósz
2 ek halszósz (elhagyható)
1 tk mogyoróvaj
2 mandarin leve vagy fél narancs leve
2 tk szezámmag
½ tk chili
¼ tk gyömbér
½ tk bors
tk só
Rizshez
1 ek olaj
1 bögre rizs
1 + ½ tk víz
2 tk olaj
só
Elkészítés
A sárgarépát, a hagymákat tisztítsuk meg, kockázzuk fel. A répát vágjuk vékony szálakra (Julienne módszer).
A mogyorót daraboljuk apróbbra.
Egy wok serpenyőben egy evőkanál olajat hevítsünk fel, majd szórjuk rá a fűszereket és egy percig pirítsuk. Figyeljünk rá, hogy ne égjen oda, kevergessük. Ezután adjuk hozzá a szójaszószt, a halszószt (ez elhagyható), majd mehet bele a mogyoró, a vöröshagyma és a zúzott fokhagyma is. Keverjük el, adjuk hozzá a felcsíkozott sárgarépát és a mandarin levét.
Pár percig magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk, majd adjuk hozzá a felkockázott tofut és a szezámmagot is.
Egy másik főzőedényben melegítsünk fel 2 teáskanál olajat, szórjunk rá 1 bögre rizst, és gyakori kevergetés mellett kb. 5 perc alatt pirítsuk, amíg át nem fehéredik. Ekkor öntsük fel másfél bögre forró vízzel és lefedve, alacsony hőfokon kb. negyed óra alatt főzzük készre.
Az elkészült rizst és a tofus keveréket öntsük wokba vagy serpenyőbe, alaposan keverjük el, majd magas hőfokon párszor átforgatva pirítsuk jól le.
Tálalhatjuk párolt brokkolival és mogyoróval is.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.