A magyar gulyásleves 2017 óta hungarikum. Íme, a hagyományos recept!
A gulyás (németül: gulasch, angolul: goulash) a pörkölttel és a paprikással együtt a legfontosabb parasztételek egyike volt. A 19. században a polgári és a nemesi konyhában is megjelent, napjainkban pedig már világhírű, a külföldiek is ismerik és szívesen fogyasztják. A magyar gulyásleves 2017 óta hungarikum. A klasszikus receptet ismertetjük.
Hozzávalók 4 személyre
50-60 dkg marhalábszár
50 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 fehérrépa
kb. 25 dkg zeller, a zöldjével együtt
1,5 ek sertészsír
1-1,5 ek őrölt paprika
késhegynyi őrölt kömény
só, bors
1 nagy paradicsom
1 paprika
1 erős paprika
2 ek paprikakrém (lehet csípőssel keverni)
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A marhahúst kockázzuk fel.
Egy nagyobb lábasban olvasszuk fel a sertészsírt, majd az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát pirítsuk meg a zsíron. Adjuk hozzá a marhahúst és pirítsuk pár percig, majd ízesítsük a paprikakrémmel és tegyük hozzá az őrölt pirospaprikát, a borsot, a sót, a köményt. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi a húst épp ellepi és forraljuk mérsékelt hőfokon. Időnként pótoljuk az elpárolgott főzővizet.
Ha a hús már majdnem puhára főtt, öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, és tegyük a levesbe a felkockázott zöldségeket, a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert egészben (a zöldjével együtt), kicsit később a felkockázott burgonyát is.
Főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. (A zellert szedjük ki a levesből.)
Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, tehetünk bele felkarikázott pritamin vagy erős paprikát. Friss kenyér kínálható mellé.
Nyitókép: RitaE/Pixabay
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.