Tökmagos-juhtúrós pogácsa
A pogácsát szinte mindenki szereti, sokféle létezik. Nagyon ízletes a tökmagos-juhtúrós változat is, érdemes megsütni, a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag tökmagért és a tökmagolajért hálás lesz a szervezetünk! Íme, Margó receptje!
Hozzávalók
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
100 g tisztított tökmag
100 ml tejszín
125 g brindza (juhtúró)
150 g natúr joghurt
2 tk só
3 dkg élesztő
350 g liszt
4 evőkanál tökmagolaj
1 teáskanál cukor
Elkészítés
A tejszínt kicsit meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, félre tesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a joghurtot, az egész tojást, a brindzát is belemorzsoljuk, ide kerül még a tökmagolaj, s a végén pedig a felfuttatott élesztős tejszín.
Addig gyúrjuk, amíg szép homogén tésztát nem kapunk, akkor beleszórjuk a tökmagot, és langyos helyen, letakarva egy órát kelesztjük. Nem fog a duplájára kelni, ezt ne is várjuk.
Kelesztés után a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk, megkenjük egy felvert tojással, majd a tepsiket hideg sütőbe tesszük, és hagyjuk, hogy együtt melegedjenek 190 fokra; 40 perc alatt sül szép aranybarnára. A pogácsák tetejére egy kis pirított tökmag törmeléket szórtam, hogy csinosak legyenek.
Jó étvágyat! Margó
Margó Facebook oldala
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.