Kreatív újrahasznosítás: egyedi színes tálka készítése papírmasé technikával

A papírmasé technika az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb kézműves technika; apróra vágott papír újrahasznosításával készíthetünk különféle figurális tárgyakat – szobrokat – és egyszerűbb használati- és dísztárgyakat. A kész, megszáradt tárgyak festésével más-más hatás érhető el. A profi papírmasé alkotásokról ránézésre sokszor meg sem lehet állapítani, hogy milyen technikával készültek – agyagszerűek. 

Fotó: EfthimiaPapierMache, Etsy

Akik még csak ismerkednek a technikával, egyszerűbb formák kialakításával kezdjék – egy tálkát viszonylag egyszerű készíteni. A hagyományos eljáráshoz újságpapírra lesz szükség (matt, hagyományos újságpapírra), továbbá vízzel hígítható tapétaragasztóra vagy környezetbarát megoldásként csirizt is készíthetünk ragasztáshoz. A ragasztót nagyobb ecsettel kenjük a felületre, szükség lesz továbbá ollóra is, s az eszközigény ezzel nagyjából ki is merült. Kell persze egy megfelelő formájú alap – tálka esetében műanyag edény, tál -, a papírmasé tárgy ezt a formát veszi fel.

Első lépésben az újságpapírt kell 2-3 centis csíkokra vágni. A jó tartású papírmasé tál sok papírt vesz fel, egy közepes tálkához 2-3 újságpapírt is el lehet használni (persze ennél kevesebb is elegendő.)

Csiriz készítése

2 evőkanál finomliszt

2,5 dl víz

A lisztet keverjük a vízhez és közepes hőfokon főzzünk belőle puding állagú masszát állandó keverés mellett. Opálos anyagot kapunk, ha kihűlt, máris használható. Hűtőben néhány napig tárolható.

A tálka elkészítése

Az alapot adó tálat borítsuk be celofánnal, így a papír nem ragad hozzá a tálhoz.

Kezdjük a papírcsíkokat felragasztani a tálkára. Sok-sok réteg papírt ragasszunk keresztül-kasul úgy, hogy a készülő edényke fala minden részen egyforma vastag legyen. Az összeállítás végén mutatunk egy videót az eljárás menetéről. 

Ha a tál eléri a megfelelő vastagságot – 3-4 millimétert -, tegyük félre száradni. A száradás időigényes, ne legyünk türelmetlenek.

Miután megszáradt, a tálat húzzuk le az alapról. 

Célszerű festés előtt a tálkát apróra tépett matt, jó tartású csomagolópapírral befedni (csirizzel ragasztva), de ha jól fedő festéket használunk, azon nem üt át újságpapír, így erre nincs mindig szükség.

Fotó: 512artstudio, Etsy

Fotó: urbanseaart, Etsy

Fotó: urbanseaart, Etsy

A tál akrilfestékkel, kreatív festékkel színezhető, kreatív hobbi boltokban beszerezhető felületkezelő pasztát is használhatunk; pasztától függően más-más hatást tudunk elérni. 

Papírmasszából is készíthető tálka – az alábbi videó ezt a módszert ismerteti

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =

hirdetés