Öt hasznos tipp a termelékeny, vegyszermentes kert kialakításához

Egészséges és bő termést adó zöldségek csak a számukra kedvező környezetben, optimális feltételek mellett fejlődnek igazán. Egyes fajtáknak legalább hat órás megvilágítottság szükséges, míg mások a talaj tápanyagtartalmára érzékenyek. Íme, néhány fontos tudnivaló egy termelékeny, vegyszermentes veteményes kialakításához!

Fajta kiválasztása

Akadnak olyan zöldségfajták – ilyen a paradicsom – melyek jobban ki vannak téve a betegségeknek és a kártevőknek, s persze vannak szívósabb növények is. A vetőmagok vagy palánták beszerzésekor fontos, hogy tájékozódjunk arról, mennyire ellenálló a fajta. Minderről a csomagoláson találhatunk információkat.

Trágyázás

A vetés vagy ültetés előtt érdemes szerves trágyázással és komposzttal bővíteni a talaj tápanyagkészletét, főként rossz minőségű táptalaj esetén, hogy segítsük a csemeték növekedését.

Forgatás

Ha ugyanazokat a növényeket vetjük azonos helyre évről évre, az nem csak egyoldalú tápanyaghasználathoz vezet, de a betegségek biztos megjelenését is eredményezi. Az ágyások minden részét kihasználva váltogassuk a növények helyét évről évre úgy, hogy már tervezéskor gondoljuk át, a fajtáknak van-e közös betegségük, kártevőjük. A jól kialakított növénytársításban az egyedek egymást segítve fejlődnek.

Talajtakarás

Az optimális nedvességtartalom fenntartásához szükséges a pár centiméteres növénytakarás. A talaj lefedése a gyomok növekedését és a gombás fertőzések elszaporodását is meggátolja. Olyan természetes anyagokat használhatunk erre a célra, mint faforgács, gyommentes szalma, de ültethetünk erre a célra kisnövésű növényeket is.

Gyomtalanítás

A gyomnövények populációja vizet és tápanyagot vesz el a hasznos fajtáktól. Ezen felül bevonzzák a különböző károsítókat és a nem kívánt élőlényeket. Ha kordában tartjuk őket, nagyobb biztonságban tudhatjuk termő növényeinket.

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 2 =

hirdetés