Csobánci csillagok: látványos történelmi játékkal idézték fel a török-magyar ostromot

Több mint ötven programmal várták a szervezők a háromnapos XI. Gyulaffy Napok Csobáncért c. rendezvényre az érdeklődőket.

A végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléjeként aposztrofált eseményen a hagyományőrző egyesületek képviselői a rendezvény ideje alatt korhű jelmezekben vegyültek a forgatagban, saját rendezésű bemutatókkal szórakoztatták a megjelenteket. Láthattunk magyar, perzsa, török táborokat, korhű ruhákat, használati eszközöket, fegyvereket.

A rendezvényt háromnapos kirakodóvásár kísérte. A gyerekeknek meghirdetett tízpróba középkori – régi – játékokat, játszóeszközöket idézett fel, volt huszártorna, főzőverseny, különféle zenés, táncos előadások, koncertek. A programkavalkád csúcspontja hagyományosan a Vártámadás – a több mint száz jelmezes szereplőt felvonultató látványos történelmi játék az 1554. évi eseményeket idézte fel: Csobánc várának törökök általi lerohanását, a várért folytatott heves ostromot, amely a magyar csapat diadalával ért véget.

Csobánc, a vulkáni eredetű tanúhegyek egyike

A Tapolcai-medence vulkáni eredetű tanúhegyeinek egyike a 376 méter magas Csobánc. Nagy testvéreinél, a Badacsonynál és a Szent György-hegynél valamivel alacsonyabb, és nem is annyira ismert, pedig a Tapolcai-medence egyik jelentős borvidéke, a hegyről festői szépségű panoráma nyílik a Balatonra és a környező hegyekre.

A hegy tetején Csobánc várának maradványai láthatók. A várat a feltételezések szerint az 1200-as évek végén építették. A krónikák Mátyás korától említik, ideiglenes tulajdonváltásoktól eltekintve Csobánc évszázadokig a Gyulafy (ma Gyulaffy) családé volt.

Földesúri várként kapcsolódott be 1541 után a török elleni végvár rendszerbe az öt kis Balaton-felvidéki végház egyikeként. A török sosem foglalta el – bár többször megkísérelte bevenni.

Első ízben 1554. novemberének egyik éjszakáján rohanták meg a várat. Gyulaffy László várkapitány és az éppen nála vendégeskedő Horváth Gáspár vázsonyi kapitány közösen verték vissza a heves ostromot.

A szombati Vártámadás – Csobánc diadala c. történelmi játékon ezt az ostromot idézték fel a szereplők Hangodi László történész remek narrációjával.

 

Vártámadás – a történelmi játék képekben

Csobánc vára

A háttérben Csobánc látható

A Gyulaffy Napok Csobáncért c. rendezvény tejes programja itt látható.  A rendezvény bevételeit a szervezők a csobánci vár romjainak állagmegóvására és a várkörnyék rendbetételére fordítják.

Felhasznált irodalom: Szép Magyarország Magazin (VII. évf. 3. szám)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =

hirdetés