A hollókői vár legendája

A hollókői vár a Cserhát hegyei között, a Világörökség részét képező palóc település, Hollókő közelében, egy kiugró sziklaszakadék szélén áll. A vár a természeti adottságok miatt szabálytalan alakzatban épült, a levegőből úgy néz ki, mint egy csigaház, melynek központja az ötszögletű öregtorony. A vár legrégebbi része, az öregtorony a 13. század végén épült. A várból pazar panoráma nyílik a környező hegyekre.

A szabálytalan alaprajzú vár legmagasabb része 68 méter. A bejárati kapu és a torony bejáratának szintkülönbsége közel 30 méter. A 13. század végétől időszakosan új részekkel bővült az építmény. A vár kalandos történetéről a www.hollokoivar.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

A vár feltárását 1966-ban kezdték el. Az azt követő harminc évben a falait megerősítették, és elkezdték a helyreállítását. A rekonstrukciós munkálatok még nem fejeződtek be. A vár 1996 óta nyitott a kirándulók előtt; 2003 óta a Szent László lovagrend tagjai szerveznek rendszeresen családi programokat a turistáknak.

Április 1-jétől október végéig minden nap nyitva van délelőtt 10-től 16.30-ig.

– A vár tavasztól őszig impozáns és lenyűgöző kulisszát nyújt különféle rendezvényekhez, de az is feledhetetlen élmény, amikor egy-egy esemény után a falubeliek fáklyákkal kijelölt ösvényén sétálhatunk vissza a csillagos égbolt alatt a csöndes kis parasztházak közé –  olvasható Hollókő weboldalán.

hirdetés 

hirdetés 

A hollókői vár legendája

A vár legendájából származik Hollókő neve. Eszerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András egyszer elrabolt egy szép leányt, és ide záratta, az épülő vár egy termébe. Viszont a lány dajkája a rabló nagy szerencsétlenségégre boszorkány volt. A dajka, hogy a lányt kiszabadítsa, szövetkezett az ördöggel, s ennek parancsára az ördögfiak holló képében esténként újra és újra elhordták az épülő vár köveit, egészen addig, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte.

Fotó: Tankó Enikő, Wikipédia, www.hollokoivar.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 1 =

hirdetés