Utazás a múltba: hajókirándulás egy 15. századi vitorlás tökéletes másán

Dokumentum- és kalandfilmekből lehet némi elképzelésünk arról, milyen hajókkal, felszereléssel szelték át a tengereket és óceánokat a nagy felfedezők a középkorban. Valósághűen kialakított, berendezett hajókon izgalmas időutazásban lehet részünk… Andre Horvath képes összeállítása az Egyesült Királyságból.

Nem elképzelhetetlen, sőt, aki a Matthew hajó kapitányának leszurkol hatvan fontot a padstowi kikötőben, az részese lehet egy valósághű időutazásnak. A Matthew hajó eredetijét 1497-ben építették VII. Henry megrendelésére Bristolban, abból a célból, hogy a hajó és legénysége – John Cabot vezetésével – fedezze fel az újfoundlandi és az észak-amerikai partokat.

A hajó mását – a hajóavatás ötszázadik évfordulójára – 1997-ben építették meg, ugyancsak Bristolban. Nos, ezen a korhű, középkori hajón lehet Cornwallban időutazást tenni a cornish partok körül, egész pontosan Padstow es Penzance között. A hajó megkerüli a világ végét, azaz a Land`s End-et is.

A fedélzetre lépve ugyanaz fogalmazódik meg az emberben, mint amikor először látja a kikötőben horgonyzó vitorlást: hogy lehet egy ilyen kis „lélekvesztővel” átkelni a viharos Atlanti Óceánon, hajózni viharos északi tengereken?!

 

A fedélzeten az utas megismerheti a hajó történetét, hajózási, navigációs műszereket próbálhat ki, mindezt korhű eredetiben. Szinte külön művészet a különféle kötelek, csomók ismerete, megtanulásuk nem megy egyik napról a másikra.

Ugyancsak a nehéz feladatok közé tartozik a vitorlák kezelése, felcsavarása – művészet! A Matthew vitorláson a fedélzetmester mellett ugyancsak műveszet volt a hajószakács dolga is: kis helyen nagyon sokféle élelmiszert, ivóvizet, sőt, bort és whiskey-t kellett tárolni. A menü többnyire kása, paradicsomos bab volt, s persze hal, amennyiben tudtak fogni a matrózok…

A hajó fegyverzete – mivel békés céllal indult az újvilág felfedezésére – mindössze egy, a vitorlás tatjára felszerelt kis agyú volt.

A hatórás hajóút alatt a kirándulók teljes betekintést nyerhetnek a középkori vitorlás hajózásról, körülményeiről; csodálatos, ugyanakkor valós élményekkel gazdagodva köt ki a világ végétől nem messze, Penzanceban.

Szöveg és fotók: Andre Horvath

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 − 9 =

hirdetés