„A legjobb fotóm holnap készül.” Szigetköz csodái a 11 éves Mihályi Dani természetképein

Mihályi Dániel 2019. karácsonyára fényképezőgépet kapott a szüleitől. Három hét elteltével az egyik természetfotója, amelyen a Duna egyik holtága látható és az Aranyfolyó nevet kapta, feltűnt az RTL Híradó időjárás-jelentésében. Dani azóta két fotópályázaton is előkelő helyezést ért el, cikk jelent meg róla a Kisalföldben és több más helyi lapban. Még csak tizenegy éves. 

Mihályi Tamás, Dani apukája azt mondja, nem sejtették, hogy fiukat ennyire magával ragadja majd a fotózás. Bár több fotós ismerősük van, a Mihályi családban senki sem fotózik ilyen szinten. – Büszke vagyok, elfogult is, tetszik, amit csinál – mondja. – Sok mindent kipróbáltunk, sportot, másféle hobbit, de Dani egy idő után elvesztette a lelkesedését. A fotózás viszont a mindene, és a pozitív visszajelzések is azt mutatják, érdemes ezzel foglalkoznia. Szinte kizárólag természetfotókat készít, más témák egyelőre nem különösebben érdeklik, bár portréfotózásban is tett már kísérletet, a húgát, Dórit például szívesen fényképezi, azaz fényképezné, ha a kislány egy kicsit nyitottabb lenne erre.

Dani nagyon örül, amikor vadon élő állatokat csíp el a kamerájával, az élőhelyükön. Darnózseli községnek és a környezetének ideálisak a természeti adottságai fotózáshoz. Dani egy-egy alkalommal 2-3 órát tölt a természetben, sok fotót készít a Szigetközben; képes hajnalban felkelni azért, hogy lássa a napfelkeltét és az éjszaka csendjéből visszavonuló állatokat. A legtöbbször őzekkel „találkozik”, szarvasokkal ritkábban, de vízi madarakat is megörökített már egy-egy jól elkapott pillanatban. Ha az otthonától távolabb szeretne fotózni, az édesapja elkíséri, és türelmesen várakozik, amíg Dani a természetet pásztázza. A támogatás jeleként nemrég másik fényképezőgépet kapott a szüleitől, hogy még jobb felvételeket tudjon készíteni. Dani önfejlesztő módon igyekszik elsajátítani a fényképezőgép használatát, bújja a fotóskönyveket, a fotózással kapcsolatos videókat, képszerkesztő programokal ismerkedik, de – mint mondja – nem szokta a képeit átalakítani, feljavítani például filterekkel, színerősítéssel stb., csak vágásra használja a képszerkesztőket. A kortrenddel szembe menve Dani okostelefonnal nem szeret fényképezni.

Amikor azt kérdezem tőle, van-e kedvenc képe, az Aranyfolyó c. fotóját említi. Amikor pedig azt firtatom, melyiket tartja a legjobb fotójának, nem érkezik tőle válasz. Édesapja töri meg a csendet: – Dani azt szokta mondani, hogy a „legjobb fotóm majd holnap készül”.

Inspiráló hozzáállás egy ifjú alkotótól.

Mihályi Dániel

Válogatás Mihály Dani fotóiból

A képek felhasználása engedélyhez kötött

Aranyfolyó

 

Mihályi Dani fotó a Facebookon >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =

hirdetés