„Szeretettel készülnek.” Egy kis varázslat a hétköznapokban: Brandm Bags táskák Matild varróműhelyéből

Pénzes Matild néhány éve foglalkozik táskakészítéssel. Gyerekkora óta varr, már középiskolásként saját tervezésű, kézzel varrt ruhákban járt. Kreativitása határtalan, és ez cseppet sem túlzás. Az Amatild zenekar szövegírója és énekese, férjével együtt alkotják az együttes magját, saját dalaik mellett többnyire verseket dolgoznak fel. Zenekarukkal számos helyen felléptek már… Matildnak nemcsak a zenei vénája erős; született kézműves, szinte minden hobbi- és alkotótechnikát kipróbált, a szabás-varrás azonban a „kikacsintgatások” idején is megmaradt az életében. Nagymamájától leste el a szakma alapjait, és egy életre megfertőzte. Hogy most már főleg „csak”  táskákat és neszeszereket készít, annak prózai oka van: ezek a legkeresettebb termékei, s hogy ki tudja szolgálni az igényeket, minden mást el kellett engednie. Nem bánja. Folyamatosan bővíti a repertorárt.

Pénzes Matild, a Brandm Bags táskák megálmodója

„Szabolcsi vagyok, Mátészalkán jártam középiskolába. Csak hétvégeken jártam haza, iskolanapokon a nagymamámnál laktam. Szabó-varró volt, mindenre megtanított, kivéve a Singer kezelésére, valamiért nem engedett a varrógép közelébe. Később mindenféle kreatív hobbit kipróbáltam, az üvegfestésen át a gobelinig, sőt, táskákat is kötöttem saját használatra. Amikor megtanultam kezelni a varrógépet, visszajött minden emlék a középiskolás évekből. Évekig magam varrtam a ruháimat, a télikabáttól az alsóneműig, de készítettem babaruhát, kutyaruhát, sok minden mást is. Később jöttek a táskák, és a legnagyobb örömömre hamar kiderült, hogy nagy az érdeklődés irántuk. Olyannyira, hogy kénytelen voltam minden mást leépíteni, mert a táskákat szerették a legjobban. Két éve vagyok egyéni vállalkozó, addig inkább csak barátoknak, rokonoknak, ismerősöknek készítettem táskákat.”

„Nagyon szeretem a különleges anyagokat, ahogy mondani szoktam, ‘anyagfüggő’ vagyok. Többnyire Európából rendelek anyagokat, vízálló designer szövetekkel, textilbőrökkel, viaszolt vászonnal dolgozom. Jó, ha egy táska „négyévszakos”, víz- és szélálló, ezeket a szempontokat is figyelembe veszem, ezen kívül próbálok olyan anyagokat, mintákat beszerezni, ami itthon nem érhető el. Ahogy főzésnél is, a legfontosabb a minőségi alapanyag. Nagyon figyelek arra, hogy a táska ne csak szép legyen, hanem eszméletlen erős is.”

 

„Felszabadító élmény, hogy szórakoztat az, amivel foglalkozom. A táskakészítés számomra egy kis varázslat a hétköznapokban. Szerintem ez átjön, érzik az emberek. Nagyon szeretek új dolgokat kitalálni, annyi ötletem van, hogy a megvalósításra nincs is elég időm, de már most tudom, mivel szeretnék előrukkolni októberben, megvannak már a karácsonyi kollekció tervei.”„Minden táskámat használok, hogy lássam, mik a gyerekbetegségei, milyen pluszokkal lenne érdemes kiegészíteni, miben szorulnak változtatásra. Szeretem, ha egy táska variálható. A többfunkciós táskákat például lehet vinni kézben, belefér egy kisebb laptop is, hordhatók vállon, átvetve és hátizsákként is. Ezek a 3 az 1-ben és 4 az 1-ben táskatípusok.”

„Csodás élmény, hogy a Brandm Bags köré rajongótábor szerveződött. Egy hölgy azt monda, hogy a táskámmal alszik.”

„Autodidakta módon sajátítottam el. A neten mindent meg lehet találni. Volt olyan videó, amit kínai nyelven hallgattam, figyeltem a készítő kezét és tudtam követni a folyamatot. Belevarázsolódtam, fáradságot nem kímélve kutattam, kísérleteztem, és megszülettek az első modellek… Mondtam is a férjemnek: ‘ez egy új szerelem, örülj neki, hogy nem pasi!’ Úgy tanultam meg a táskakészítést, hogy észre sem vettem. Látom, hogy sokan ‘jönnek utánam’, van, aki egy az egyben utánoz, de csak mosolygok ezen, mert körülbelül öt évre előre megvan, hogy milyen táskákkal szeretnék előrukkolni.”

„A folyamat nagyjából úgy néz ki, hogy szemem előtt látom 3D-ben a táskát, kívülről-belülről, és amikor elkezdem készíteni, akkor alalkul, formálódik a részleteiben. Tesztelem, és ha szükséges, korrigálom, hogy kényelmes és praktikus legyen. Fél év garanciát vállalok a termékeimre, de utána is bármit megjavítok. Nem nagyon van erre szükség. Szoktam örülni, ha 3-5 év után visszakerül hozzám egy táska, és látom, milyen jó állapotban van, csak mondjuk eltört az egyik karabinere. Ahhoz, hogy egy táska, úgy általában, hosszú életű legyen, rendeltetésszerűen kell használni. Nem szabad teletömni, továbbá fontos, hogy az akasztók a megfelelő helyükre kerüljenek, ahogy a fotókon látszik.”

„A megrendelők igényeire teljes mértékben figyelek, a webshopomban látott fazonokon belül kérhetők apró módosítások, egyénileg is lehet választani mintát, színösszeállítást, plusz akasztót stb. A körtáskákat például kézitáskaként is lehet kérni. Nem tudom felvenni a versenyt a multicégekkel vagy a nagy áruházláncokkal, viszont ők ebben nem tudják felvenni velem a versenyt. Egyedi termékek születnek. Minden megrendelőmet ismerem, mindegyikükkel beszéltem, sok vásárlómmal barátságot is kötöttem. Történeteket is megosztanak meg velem. Két vásárlóm a nagykörúton találkozott, nem ismerték egymást, de megörültek az ismerős táskának: „Te is a Matildtól vetted?” 

„A táskáim olyanok, mintha a gyerekeim lennének. Ha pár éve azt mondja valaki, hogy táskákat fogok készíteni, biztosan mosoglyok. Mégis így hozta az élet. Nem volt benne semmi görcs, akarás. A táskáim szeretettel készülnek, meggyőződésem, hogy ezért lett sikertörténet.”

 

Facebook: facebook.com/penzesmatild

Webshop: penzesmatild.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + hat =

hirdetés